TUZLARIJE - BILTEN TK

28.02.2009.
Saradnja nevladinog i vladinog sektora u oblasti zaštite okolice

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministrica za prostorno uređenje i zaštitu okolice Jadranka Miraščić jučer su se susreli sa direktoricom Centra za ekologiju i energiju Tuzla Džemilom Agić i stručnom saradnicom za okoliš Sabinom Jukan.



Razgovarano je o aktivnostima koje provode Vlada Tuzlanskog kantona i ova nevladina organizacija u cilju zaštite dijela planine Konjuh.
Predstavnice Centra za ekologiju i energiju su pozdravile odluku Vlade Tuzlanskog kantona kojom je utvrđen Nacrt zakona o zaštiti dijela planine Konjuh.
Istaknuto je da je ovo izuzetno značajan korak u višegodišnjim naporima da se zaštiti ovaj dio prirode.

Kako je istaknuto danas u realizaciji ovog Projekta predstoji još mnogo posla, skupštinska procedura i javna rasprava, te je potrebno nastaviti zajedničku kampanju za zaštitu dijela planine Konjuh i u narednom periodu.
Prema riječima ministrice Miraščić posebno je važna kampanja među građanima jer razvijanje svijesti građana ne samo za ovo nego i za druga ekološka pitanja je ključno za napredak u oblasti ekologije.
Gospođa Agić je upoznala premijera Mujić sa djelovanjem Centra za ekologiju i energiju Tuzla, koji je osnovan 2001. godine.

Istaknuto je da je ova organizacija uradila izuzetno mnogo projekata u oblasti ekološke edukacije, zbrinjavanja otpada, zaštiti voda i zraka te uštedi energije u Tuzlanskom kantonu.
„Izuzetno nam je značajna podrška i razumijevanje koje imamo od Vlade Tuzlanskog kantona i resornih ministarstava, jer prenošenje dobrih iskustava iz razvijenog svijeta u oblasti ekologije nije moguće ukoliko ne postoji zainteresovanost i podrška lokalnog vladinog sektora“ istakla je gospođa Agić.

Premijer Mujić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je ovaj Centar u proteklim godinama vrlo studiozno realizovao svoje projekte.
„Partnerstvo između vladinog i nevladinog sektora je izuzetno važno i mi smo to prepoznali evo i na projektu zaštite dijela planine Konjuh. Očekujemo da u narednom periodu stalno unapređujemo ovu saradnju, jer svi znamo da su ekološka pitanja, na putu našeg približavanja Evropskoj uniji, izuzetno važna i mi im moramo posvećivati maksimalnu pažnju“ rekao je premijer Mujić.
Danas je razgovarano o nizu projekata koji će u ovoj oblasti biti realizovani u narednom periodu i o modelima saradnje Vlade Tuzlanskog kantona i Centra za ekologiju i energiju Tuzla na tim projektima.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.