TUZLARIJE - BILTEN TK

06.03.2009.
Ministarstvo, obrazovanja, kulture, nauke i sporta
Susret sa delegacijom Hrvatskog kulturnog društva ˝Napredak˝


Ministrica obrazovanja, nauke kulture i sporta Tuzlanskog kantona sa saradnicima upriličila je danas susret sa delegacijom Hrvatskog kulturnog društva Napredak Tuzla u kojoj su bili dopredsjednik Društva Nikola Čiča, član UO Društva i gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Zdravko Anđić i član UO Društva Žana Altumbabić..



Gosti su ministricu Hadžić-Suljkić da je Napredak u 2008. godini organizirao 28 različitih manifestacija.
Kao najznačajnija i ovog puta je izdvojena Međunarodna likovna kolonija Breške na kojoj je učestvovalo 16 umjetnika.
Prema riječima gospodina Čiče ugled ove Kolonije pokazuje i već iskazan izuzetan interes velikog broja umjetnika iz više evropskih zemalja za dolazak na ovogodišnju Koloniju.

Planovi za 2009. godinu još su ambiciozniji i predviđaju održavanje 38 kulturnih i naučnih manifestacija. Kako je istaknuto, ovogodišnja centralna Napretkova manifestacija bit će naučni skup posvećen 800. godišnjici Franjevačkog reda na ovom prostoru.

Uz zahvalnost na podršci koju su u prošloj godini iskazali Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo, kao jedni od glavnih sponzora svih Napretkovih manifestacija, izražena je nada da će podrška biti nastavljena i u ovoj godini.

Ministrica je uputila čestitke svim čanovima Napretka na izuzetno dobrim rezultatima u 2008. godini i kvalitetnoj prezentaciji kulture ne samo hrvatskog naroda nego i ovog prostora općenito i svih njegovih građana.

„Smatram da vi, kao i druga dva nacionalna društva koja podržavamo, promovišući sve naše vrijednosti, a posebno pružajući podršku mladima, na najbolji način opravdavate tu vrstu podrške, a nadamo se da će za Napredak i 2009. godina biti podjednako uspješna“ istakla je ministrica Mirzeta Hadžić – Suljkić.


U znak zahvalnosti za podršku delegacija HKD Napredak je ministrici uručila prigodne poklone


Bila je ovo prilika i za prisjećanje na ogroman doprinos koji je radu Napretka, a posebno afirmaciji Hrvatskog glasnika, kao jednog od najznačajnijih projekata Napretka koji se realizira od 1992. godine, dao nedavno preminuli profesor Juraj Novosel. U sjećanje na ovog velikog čovjeka HKD Napredak će nastojati da u saradnji sa Franjevačkim samostanom formira fond za stipendiranje nadarenih učenika i učenika koji žive u teškim ekonomsko – socijalnim uslovima, te da fond nazove po gospodinu Juraju Novoselu.

Izražena je nada da će mladi ljudi zajedno sa novim urednikom Hrvatskog glasnika Ivicom Kovačevićem uspješno nastaviti sve ono što je radio profesor Novosel.




Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona