TUZLARIJE - BILTEN TK

16.12.2020.
Savez RVI TK traži da se prestane sa maltretiranjem bivših pripadnika Armije RBiH

Nakon jutrošnjeg hapšenja ratnog komadanta 206. viteške brigade Zvornik, Šemsudina Muminovića, koji je odlikovan najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, te hapšenja Džeme Galjića, Ćamila Ahmetovića, Rasima Omerovića, Ismeta Memića, Asima Alića i Fadila Mujića, Savez RVI Tuzlanskog kantona održao je danas press konferenciju.

Tuzlarije


Prisutnim se obratio Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK koji je i ovaj put istakao da je posebno sporan način privođenja ljudi koji su se do sada svaki put odazivali pozivima za razna saslušanja, pa tako i Muminović. Zašto pripadnici SIPE u gluho doba noći upadaju u stanove, plaše i uznemiravaju građane, pitaju se borci, a i ostali građani.



Od Skupštine TK je traženo da usvoji zaključke:

1. Tražimo od nadležnih institucija BiH, da se prestane sa protjerivanjem, ponižavanjem i maltretiranjem građana BiH, bivših pripadnika Armije RBiH koji se, godinama, optužuju za djela ratnih zločina koja nisu počinili.

2. Da Skupština TK obaveže Vladu TK da u Budžetu TK za 2012. godinu planira sredstav za odbranu osumnjičenih u ovom i budućim postupcima.

S.M.