TUZLARIJE - BILTEN TK

06.03.2009.
Povodom 50 godina Tehnološkog fakulteta
Predstavnici Tehnološkog fakulteta posjetili Ministarstvo obrazovanja


U 2009. godini obilježava se 50 godina postojanja Tehnološkog fakulteta u Tuzli. Tim povodom ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Mirzeta Hadžić – Suljkić sa saradnicima primila je danas u posjetu predstavnike ove visokoškolske ustanove.



Tehnološki fakultet je, kako je istaknuto na sastanku, najstariji fakultet Univerziteta u Tuzli, koji je do kraja mjeseca Januara ove godine iznjedrio oko 3000 inžinjeta tehnologije, 146 magistara i 71 doktora nauka.

Danas Tehnološki fakultet educira studente na tri studijska odsjeka:
- hemijsko-tehnološki (smjerovi: hemijsko inženjerstvo i ekološko inženjerstvo)
- prehrambena tehnologija i
- zaštita okoline.

U povodu ovog veoma važnog akademskog jubileja Tehnološki fakultet će za svoje svršene, ternutne ali i buduće studente, pripremiti adekvatnu prezentaciju dugogodišnjeg rada i postojanja ove visokoškolske ustanove. Naučni skup, prezentacija laboratorija i izrada zlatnih indeksa za prvu generaciju studenata upisanih na Tehnološki fakultet, kao i izrada monografije su samo neki od vidova prezentacije.

„Inžinjeri tehnologije su prepoznatljivi stručnjaci koji sada rade, kako na području cijele bivše države, tako i zemalja Europe i arapskih zemalja, a to je ujedno i najbolja prezentacija onoga što je fakultet postigao u prethodnom periodu.“ Istakle su predstavnice Tehnološkog fakulteta.

Pored naprijed navedenih vidova prezenacije Tehnološki fakutlet će u saradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Zavodom za poljoprivredu Tuzlanskog kantona, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK i Gradačačkim sajmom organizirati naučni skup i savjetovanje o proizvodnji i preradi biološki ispravne hrane uz sve mjere zaštite i očuvanja okoline pod nazivom „Agroteh 2009“.

Ministrica obrazovanja je iskazala posebnu pažnju za obilježavanje ovog jubileja i istakla da Ministarstvo i akademska zajednica svakako cijene jedanu ovako važnu godišnjicu, a Ministarstvo će u skladu sa mogućnostima podržati odbilježavanje ovog jubileja.

U ime Fakulteta današnjem prijemu su prisustvovali dekanesa Tehnološkog fakulteta Dr. sc. Mirjana Radić i Dr. sc. Nihada Latifagić studentica prve generacije studenata i prvi diplomant Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona