TUZLARIJE - BILTEN TK

05.03.2009.
U povodu 55 godina Arhiva TK uprličen prijem kod premijera TK

U povodu obilježavanja 55 godina postojanja Arhiva Tuzlanskog kantona, jučer su premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Hadžić-Suljkić primili rokovodstvo Arhiva TK.



Na način i rezultate rada Arhiva Tuzlanskog kantona podjestio je direktor Arhiva Izet Šabotić rekavši
-Zahvaljujući podršci Vlade Tuzlanskog kantona u protekle dvije godine napravili smo određene pomake i u kadrovskom jačanju Arhiva te rješavanju problema prostora za smještaj bogate arhivske građe. Očekujemo nastavak te podrške kako bismo ova dva ključna uslova za razvoj Arhiva Tuzlanskog kantona uspješno ispunili .

Direktor Arhiva Šabotić rekao je da bi za još bolje rezultete trebali povećati broj uposlenika Arhiva kojih je trenutno 12.

Ministrica Hadžić-Suljkić je naglasila da je Arhiv Tuzlanskog kantona među vodećim institucijama kulture Tuzlanskog kantona zahvaljujući prvenstveno vrlo kvalitetnom radu.

Često se možemo uvjeriti da su za dobre rezultate neke institucije predanost poslu i kvalitetni ljudi važniji od novca. Primjer za to upravo je Arhiv Tuzlanskog kantona istakla je ministrica Hadžić-Suljkić.

Premijer Tuzlanskog kantona je uputio čestitke na jubileju koji Arhiv obilježava ove godine te izrazio podršku nastojanjima zaposlenika Arhiva da ova institucija prati sve savremene trendove u oblasti arhivske djelatnosti.

Raznim manifestacijama u toku cijele godine će biti obilježeno 55 godina Arhiva Tuzlanskog kantona.
Predviđeno je, između ostalog, održavanje Savjetovanja arhivskih radnika BiH, izdavanje nekoliko vrijednih publikacija, kao što su Tefteri bijeljinskog kadiluka i 12. broj časopisa Arhivska praksa, jedinog časopisa ove vrste u BiH.

Bit će upriličena i Izložba posvećena 55. godišnjici Arhiva te Svečana akadamije koja će biti održana 12. decembra na Dan arhivske službe.
Gosti su premijeru Mujiću uručili poklon - tri izdanja vrijednih publikacija Arhiva Tuzlanskog kantona.

S.Mešić