TUZLARIJE - BILTEN TK

22.03.2022.
Kvalitetnije uređivanje oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja

Vlada je danas utvrdila i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Naime, u primjeni postojećeg Zakona uočene su pravne praznine i nedorečenosti koje bi trebalo otkloniti kako bi se unaprijedio predškolski odgoj i obrazovanje.


Tuzlarije


Kao najznačajnije izmjene koje nudi danas utvrđeni prijedlog izmjena i dopuna su preciziranje da komisiju za upis djece sa lakšim smetnjama u predškolsku ustanovu sačinjavaju pedijatar, pedagog-psiholog ili socijalni radnik, edukator-rehabilitator i odgajatelj. Kao sasvim novo rješenje u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju uvrštene su odredbe koje govore o podobnosti zaposlenika za rad sa djecom odnosno privremenoj suspenziji zaposlenika.

Također, novina su i odredbe koje govore o suspenziji direktora i obavezi lica razriješenog ili suspendovanog sa dužnosti direktora javne predškolske ustanove, što do sada nije bilo normirano i skoro je identično sa odredbama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju odnosno Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju. Osim navedenog dopunama se predviđa i formiranje aktiva direktora predškolskih ustanova, a Zakon predviđa i sankcije pravnom ili fizičkom licu koje ne registrovano obavlja djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja, čime se stvara mogućnost nadležnim inspekcijskim organima da mogu poduzimati adekvatne mjere u cilju suzbijanja nezakonitog rada raznih ustanova koje se bave predškolskim odgojem i obrazovanjem.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK