TUZLARIJE - BILTEN TK

03.03.2009.
Usvojena Informacija o stanju u oblasti zdravstva na području TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.
U okviru primarne zdravstvene zaštite na području Tuzlanskog kantona djeluje 13 domova zdravlja. U toku 2008. godine registrovan je rad na 277 punktova i u 352 ordinacije.
U toku prošle godine broj opredijeljenog stanovništva za timove porodične medicine bio je 266 956 osiguranih lica, što je 60% od ukupnog broja osiguranih lica Tuzlanskog kantona.
Za finansiranje iz sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje u 2008. godini prijavljeno je 148 timova porodične medicine. Zahvaljujući Projektu jačanja zdravstvenog sektora u FBiH koji je Vlada Tuzlanskog kantona sufinansirala sa 30% sredstava broj timova porodične medicine stalno raste. U 2002. godini bilo je 39 timova, a 2008. godine 148 tima.

Također je, tokom prošle godine, renovirano i opremljeno 12 ambulanti porodične medicine.
Zdravstvene usluge iz specijalističko-konsultativne djelatnosti osigurana lica ostvaruju u domovima zdravlja, a resorno Ministarstvo je odredilo JZU UKC Tuzla za vršenje stručnog nadzora nad tom djelatnošću.
Domovi zdravlja su programirani da pružaju sekundarni nivo konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite, kao i Opća bolnica Gračanica i Stacionar doma zdravlja Gradačac, dok nivo sekundardne i tercijarne specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite pruža Univerzitetski klinički centar Tuzla.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Tuzlanskom kantonu je 48% ukupnog broja zaposlenih u zdravstvu, dok je u sekundarnoj 54% zaposlenih.
Na zdravstveno osiguranje kod Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona prijavljeno je 446 448 osiguranih lica što je 89, 86% ukupnog stanovništva Kantona. Od ovog broja su 55, 88% nosioci osiguranja, a 44, 12% članovi njihovih porodica.

Kada je u pitanju broj usluga, između ostalog je navedeno, da je u okviru porodične medicine u prošloj godini registrovano prosječno 7, 25 usluga porodične medicine po opredijeljenom osiguranom licu, što je više od standarda koji iznosi 4, 9.

Prosječan broj usluga laboratorijske djelatnosti po osiguranom licu je 3, 54 i veći je od standarda koji iznosi samo 0, 85 usluga po osiguranom licu.
Evaluacija Programa zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Tuzlanskom kantonu pokazuje da postojeća organizacija zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama nije u potpunosti u skladu sa Standardima i normativima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Iako je evidentan rast punktova, ordinacija i radnih timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pojedini domovi zdravlja, naročito u rubnim općinama, nisu u stanju obezbijediti stalno zaposlen medicinski kadar, zbog kratkog zadržavanja visoko obrazovanog kadra u tim sredinama. Evidentan je i trend porasta upućivanja na konsultativno-specijalistički nivo zdravstvene zaštite.
U ovoj Informaciji je preporučeno da se nastavi sa reformskim procesima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u skladu sa standardima i normativima.

Neophodno je nastaviti provoditi kontinuiran nadzor nad radom zdravstvenih ustanova, uspostaviti sistem stručnog nadzora nad radom specijalističko-konsultativnih službi. U cilju uspostave sistema kvaliteta i akreditacije u zdravstvu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti potrebno je izraditi dijagnostičko-terapijske vodiče za najčešća oboljenja i nastaviti započeti projekat Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja na informatizaciji zdravstvenog sistema na području Tuzlanskog kantona, a sve u cilju efikasnijeg, funkcionalnijeg i racionalnijeg rada javnih zdravstvenih ustanova.

Priredio(la): S.M.