TUZLARIJE - BILTEN TK

07.04.2022.
Jačanje oblasti ravnopravnosti spolova

Predstavnici Ministarstva za rad socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona bili su učesnici prve tematske radionice u cilju jačanja kapaciteta koordinacionog tijela za praćenje Gender Akcionog plana TK, usvojenog u decembru 2021. godine.

Tuzlarije


Predstavnici resornog ministarstva, kordinator ovog procesa, u saradnji sa relevantnim kantonalnim institucijama, imali su priliku slušati module na teme međunarodnog i domaćeg zakonskog okvira koji regulira oblast ravnopravnosti spolova i diskriminacije, obavezama institucija po Zakonu o ravnopravnosti spolova BIH, Gender akcionom planu BIH kao i EU finasijskom IPA okviru za ovu oblast.

Tuzlarije


Pored članica i članova Koordinacionog tijela, na radionici su učestvovali i predstvanici UN Women kancelarije u Sarajevu, NVO sektora te ekspert za ravnopravnost spolova. Ovom su prilikom doneseni zaključci i preporuke za finkcionisanje ovog tijela te praćenje aktivnosti i mjera kroz procjenu utjecaja u narednom implementacionom periodu.

Tuzlarije


Jedan od zaključaka ukazuje da je Gender jedna od 4 ključne vrijednosti za prihvaćanje projekata iz IPA Fondova, naglašeno je.

Na poziv Gender Centra Vlade Federacije BiH radionica je upriličena na Igmanu u periodu od 6 - 8.04.2022. godine u hotelu Monti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK