TUZLARIJE - BILTEN TK

12.03.2009.
Press konferencija Kantonalnog tužilaštva
Predstavljen Izvještaj o radu u prošloj godini


U prostorijama Tužilaštva Tuzlanskog kantona danas je održana press konferencija na kojoj je predstavnicima medija od strane glavnog kantonalnog tužioca Šesenama Ćosića i njegovih zamjenika Stjepana Čačića i Dragana Radovanovića, prezentiran Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za prošlu godinu.



Glavni kantonalni tužilac Šesenam Ćosić rekao je da je vrlo zadovoljan radom Tužilaštva na čijem je čelu zbog, kako reče, izuzetno dobrih rezulatata koji su ostvareni u prošloj godini i činjenice da nam zatvori nisu nikada bili puniji.

Kako je danas rečeno, uspješnost djelovanja Tužilaštva u postupcima otkrivanja počinilaca krivičnih djela procjenjuje se na temelju pokazatelja o broju otkrivenih krivičnih djela i izvršilaca tih djela, broju donesenih naredbi za provođenje istrage, broju tužilačkih odluka da se istraga ne pokrene ili da se otvorena istraga obustavi, pokazatelja o broju podnesenih i potvrđenih optužnica, te o broju presuđenih predmeta, vrsti izrečenih presuda i izjavljenim žalbama.

U izvještajnom periodu primljeno je 3084 izvještaja o učinjenom krivičnom djelu protiv 4279 lica, a u 2007 godini primljen je 2941 izvještaj o učinjenom krivičnom djelu protiv 4402 lica, što znači da je u 2008. godini povećan broj primljenih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu za 4, 86 % i smanjen je broj prijavljenih lica za 3, 34 %

Iz 2007. godine ostalo je nerješeno 762 izvještaja o učinjenom krivičnom djelu protiv 1322 lica, što znači da je bilo ukupno u radu 3846 izvještaja protiv 5601 lica. Na kraju izvještajnog perioda ostalo je nerješeno 765 izvještaja ili 19, 89% protiv 1244 lica ili 22, 21 % u odnosu na ukupan broj izvještaja koje je Tužilaštvo imalo u radu.

Navedeni podaci sa samo mali dio od onih koji su navedeni u Izvještaju o radu Tužilaštva a kojeg možete pogledati i na stranici Tužilaštva na sljedećem < b>linku.

S.M.