TUZLARIJE - BILTEN TK

19.03.2009.
Danas u MUP-u TK
Regionalni sastanak agencija za provođenje zakona


Danas je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na inicijativu MUP-a TK, održan prvi zajednički radni sastanak na regionalnom nivou Sjeveroistične Bosne, kojem su pored domaćina prisustvovali predstavnici Agencija za provođenje zakona: policijski komesar MUP-a Posavskog kantona gosp. Josip Petrić, Šef policije Brčko Distrikta gosp. Goran Lujić, načelnici Centara Javne Bezbjednosti Doboj i Bijeljina gosp. Tihomir Narić i gosp. Vasilije Andrić, kao i načelnik Regionalnog ureda Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) gosp. Ivica Divković i Šef Regionalnog ureda Obavještajno sigurnosne agencije BiH u Brčkom (OSA) gosp. Zoran Tadić, te predstavnici Policijske misije Evropske unije u BiH (EUPM), regionalni ured Tuzla.



U uvodnoj riječi, koju su održali policijski komesar MUP-a TK Nedim Mutapčić i ministar MUP TK-a dr. Sead Omerbegović, predstavljena je organizaciona struktura, kao i određene izmjene u pogledu unutrašnje organizacija, te uspostavljanje novih Odjeljenja, kao i razmatranja potrebe za uvođenjem sofisticiranog pristupa u pogledu rješavanja aktuelnih pitanja vezanih za organizovani kriminal.

Povod današnjem sastanku je unapređenje dosadašnje saradnje na polju zajedničkog djelovanja u borbi protiv organiziranog kriminala, razmjene obavještajnih podataka i pružanja drugih vidova pomoći između Agencija za sprovođenje Zakona i drugih relevantnih subjekata na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Takođe, ukazano je na potrebu za internacionalnom policijskom saradnjom, koja može doprinijeti, između ostalog, uspostavi takvog protoka informacija, koje će na najefikasniji, najekonomičniji, a posebno oprerativno žaštićen način, poslužiti za uspješno planiranje operativno taktičkih zadataka sa dinamikom i svim taktičko-tehničkim mjerama, upotrebom najsavremenijih sredstava u službi sigurnosti.

Prisutni su istakli punu opravdanost ovakvog vida organizovanja, kao i realna očekivanja da rezultati ovih Agencija, ni u kom slučaju ne mogu izostati, te da mogu biti primjer svim drugim u BiH.

Takođe, data je puna podrška budućim zajedničkim operativnim aktivnostima, koje će biti aktuelne već narednih dana i provedene na nižim nivoima, specijalizovano usmjerene protiv svih oblika organizovanog kriminala.

(muptk)