TUZLARIJE - BILTEN TK

18.05.2022.
Vlada prihvatila Informaciju o radu „Instituta za zavarivanje“:
Obuku za zavarivanje završilo 656 kandidata

Tuzlarije


Vlada je na jučer održanoj sjednici prihvatila Informaciju o radu „Instituta za zavarivanje“ d.o.o. Tuzla za period 01.01. - 31.12.2021. godine.

U okviru svojih redovnih aktivnosti, tokom protekle godine u Institutu za zavarivanje 656 kandidata je uspješno završilo obuku ili doobuku za zavarivače i svojim radom su povećali kvalitet zavarivanja u metalnoj industriji. Nakon obuke svi nezaposleni kandidati su se zaposlili, a dio njih je posao pronašao u zemljama EU.

Također, obavljena je atestacija zavarivača i izdata su ukupno 792 atesta, a čega je 490 međunarodno priznatih (DVS, TUV) i 302 domaća atesta. Atestacijom zavarivača firme iz metalnog sektora su ispunile kriterije po evropskim i BiH standardima za obavljanje svoje poslovne aktivnosti u BiH, a sa dobivanjem međunarodno priznatih atesta i obavljanje djelatnosti za zahtjevno evropsko tržište.

Osim navedenog, "Institut za zavarivanje" d.o.o. Tuzla jedini u BiH organizuje edukaciju za internacionalne inženjere i tehnologe zavarivanja (IWE/IWT/IWS), prema programu Međunarodnog instituta za zavarivanje. Nakon uspješne edukacije kandidati dobijaju međunarodno priznatu diplomu IWE, odnosno IWT ili IWS. Ovu vrstu edukacije Institut organizuje od 2009. godine i do danas ju je uspješno završilo 229 kandidata iz BiH i regije.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK