TUZLARIJE - BILTEN TK

18.05.2022.
Ostale odluke Vlade TK donesene na jučer održanoj sjednici

Tuzlarije


Vlada je prihvatila i Izvještaj o radu Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona za kalendarsku 2021. godinu. Kako se u Izvještaju navodi, Pedagoški zavod je u realizaciji Strateškog plana, koji se odnosi na period 2021-2025. godina, uspio realizirati značajan dio programskih aktivnosti obzirom na sveukupnu epidemiološku situaciju, kako na području Tuzlanskog kantona, tako i na području čitave Bosne i Hercegovine.

Aktivno se radilo i na razvijanju i unaprjeđenju procedura evaluacije odgojno - obrazovnih ustanova/ institucija kroz izradu dopune uputstva za provođenje eksterne mature za osnovne škole i eksterne mature za srednje škole, te instrumentima na bazi ishoda koji su omogućavali samoevaluaciju kao i eksternu evaluaciju, te općeg nadzora kroz vrednovanje.

Namjera Vlade Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva da polaganje eksterne mature treba primijeniti i za učenike završnih razreda srednjih tehničkih i umjetničkih škola, kako bi se učenicima osigurali jednaki uvjeti za nastavak obrazovanja na dodiplomskim studijima Univerziteta u Tuzli, u 2021. godini je realizirana, čime je dodatno proširen djelokrug rada Pedagoškog zavoda.

Vlada je prihvatila Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. U radu ove institucije u toku 2021. godine bilo je ukupno 7.519 predmeta, što je za 1.277 predmeta manje nego u prethodnoj godini.

Ukupan broj predmeta u radu Pravobranilaštva čini 6.335 predmeta prenesenih iz 2020. godine i 1.184 predmeta zaprimljenih u 2021. godini. Od ukupnog broja predmeta u radu, najveći broj se odnosi na izvršne predmete, kojih je u ovom izvještajnom periodu bilo 6.204, i to je za 1.382 predmeta manje nego u prethodnoj godini. Broj parničnih predmeta je povećan sa 809 predmeta u 2020. godini na 860 u 2021. godini. Također je povećan broj predmeta davanja mišljenja sa 54 u 2020. godini na 111 u 2021. godini. Istovremeno, broj ostalih predmeta u radu bio je približan broju odgovarajućih predmeta u prethodnoj godini.

Donošenjem Odluke o vođenju medicinske dokumentacije i evidencija u elektronskom obliku u okviru integrisanog zdravstvenog informacionog sistema na području Tuzlanskog kantona, Vlada je nastavila aktivnosti na stvaranju svih potrebnih preduslova da se što prije počne sa primjenom elektronskih zdravstvenih knjižica i uvođenjem elektronskog recepta za građane Tuzlanskog kantona.

Vlada je odobrila 200.000 KM, na ime jednokratnih novčanih primanja dobitnicima ratnih priznanja
Za sufinansiranje troškova odlaska i učešća na turniru Eurolige u sjedećoj odbojci 2022. godine, koji će se održati od 10-12.06.2022. godine, Vlada je odobrila 12.400 KM SKISO Sinovi Bosne Lukavac.

Na jučer održanoj sjednici Vlada je odobrila 10.000 KM UG „Društvo socijalnih radnika Tuzlanskog kantona“ za sufinansiranje manifestacije „Dani socijalnog rada u Tuzlanskom kantonu“, kao i 4.000 KM Društvu psihologa u Federaciji BiH na ime refundacije troškova organizacije i realizacije Sedmog kongresa psihologa BiH sa međunarodnim učešćem koji će se održati u Tuzli od 12. do 15. maja 2022. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona je zaključkom podržala započete aktivnosti na realizaciji Studije „Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona", te je izrazila spremnost za potencijalno zaduženje Tuzlanskog kantona kod Federacije Bosne i Hercegovine kao supsidijarnog zajmoprimca po Sporazumu o kreditu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj- EBRD u iznosu do 8 miliona eura.

S obzirom na to da je Ministarstvo unutrašnjih poslova procijenilo da nisu ispunjeni objektivni uslovi za primjenu Odluke o izradi Strategije razvoja Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za period 2022-2027., Vlada je navedenu odluku stavila van snage.

Vlada je imenovala Radnu grupu za izradu dokumenta Strategija razvoja JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama 2022-2027. godina. Radi se o unaprjeđenju stručnog rada i uslova za rad sa korisnicima, shodno preporukama stručnog nadzora Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, ali i uvođenju novih područja i početku rada na odvikavanju od novih vrsta ovisnosti, otvaranje savjetovališta za potencijalne korisnike usluga i njihove porodice, te otvaranju Odjela za žensku populaciju u Centru, za što je već iskazana potreba i interes.

Vlada je donijela Odluku o raspisivanju i utvrđivanju teksta Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, te dala saglasnosti Uredu premijera, da putem internog oglasa, izvrši prijem namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak za prijem državnog službenika, stručnog saradnika za računovodstvene, finansijske i analitičke poslove na neodređeno vrijeme.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je dala prethodnu saglasnost za razrješenje i imenovanje vršioca dužnosti direktora JU Arhiv Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK