TUZLARIJE - BILTEN TK

27.05.2022.
Ministar Duraković posjetio Institut za zavarivanje Tuzla

Tuzlarije


Upoznavanje sa dosadašnjim poslovnim rezultatima rada i aktivnostima planiranim u narednom periodu bila je povod za posjetu ministra privrede Edina Durakovića Institutu za zavarivanje d.o.o. Tuzla.

Tuzlarije


Institut je osnovan kao društvo sa mješovitim vlasništvom, čiji su osnivači Institut za zavarivanje SL Magdeburg iz Njemačke (51%) i Tuzlanski kanton (49%) te svoje poslovne aktivnosti obavlja isključivo na tržišnim principima na području cijele Bosne i Hercegovine i regiona (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Njemačka).

Tuzlarije


Direktor instituta, Sead Avdić, prezentirao je trenutno stanje i buduće pravce rada, koje pored obuka i atestiranja zavarivača, obuhvata i obučavanje internacionalnih inženjera i tehnologa zavarivanja sa izdavanjem međunarodno priznatih atesta, koji se osposobljavaju za kontrolu i ispitivanje materijala te zavarenih spojeva u firmi i na terenu. Učesnici sastanka naglasili su da je saradnja sa resornim ministarstvom na zavidnom nivou te istaknuli opredjeljenje da svoj zajednički rad dodatno unaprijede kroz pripremu projektnih aplikacija prema evropskim i drugim međunarodnim fondovima, a u cilju implementacije projekata koji mogu dodatno unaprijediti i inovirati ovu oblast.

Tuzlarije


Ministar Duraković je izrazio čestitke na ostvarenim rezultatima u radu te iskazao podršku za projekte i aktivnosti koji će doprinijeti daljem razvoju i napretku Instituta za zavarivanje.

Tuzlarije


„Ponosni smo što smo dio ovog projekta koji pruža značajnu podršku metalnom sektoru naše privrede, posebno imajući u vidu da je metaloprerađivačka industrija najznačajnija izvozna grana u Tuzlanskom kantonu", rekao je ministar Duraković posebno istaknuvši značaj daljeg razvoja i inoviranja procesa rada Instituta, koji bi se trebali naslanjati i na pravce digitalne transformacije.

Osim ministra današnjem sastanku su prisustvovali Erna Kusturica, pomoćnik ministra za razvoj i Suad Mehinović, stručni savjetnik za planiranje i upravljanje razvojem.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK