TUZLARIJE - BILTEN TK

28.05.2022.
Ostale odluke Vlade TK donesena na redovnoj 12. sjednici

Vlada je utvrdila da će koeficijent za obračun novčane egzistencijalne naknade za mjesec maj 2022. godine iznositi 1. Podsjećamo, Vlada je nedavno povećala visinu osnovice za obračun novčane egzistencijalne naknade, za period mart - juni 2022. godine sa 4 na 5 KM, čime je ukupan iznos egzistencijalne naknade povećan za 25%.
Tuzlarije


S obzirom da su zakonima o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i
obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju predviđene izmjene u broju članova školskih odbora, u smislu njihovog smanjenja, Vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o uslovima, kriterijima, postupku i načinu imenovanja, te načinu rada školskog odbora za osnovne škole čiji je osnivač Skupština Tuzlanskog kantona i Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o uslovima, kriterijima, postupku i načinu imenovanja, te načinu rada školskog odbora za srednje škole čiji je osnivač Skupština Tuzlanskog kantona.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila tekst Sporazuma o produženju važenja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti Tuzlanskog kantona koji će se potpisati između Vlade Tuzlanskog kantona i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine i tekst Aneksa V Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskom kantonu. Ovim Sporazumom predviđeno je produženje važenja Kolektivnog ugovora za naredne dvije godine.
Predviđeno je da produženje važi i za gradove i općine na području Tuzlanskog kantona ukoliko one daju pozitivno mišljenje na Sporazum. Prihvaćenim tekstom Aneksa V Kolektivnog ugovora se otklanjaju nedostaci uočeni primjenom Kolektivnog ugovora.

U cilju povećanja stepena efikasnosti u radu i odlučivanju, Vlada je prihvatila tekst Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vlade Tuzlanskog kantona i Odbora državne službe za žalbe Federacije Bosne i Hercegovine. Očekuje se da se potpisivanjem ovog Sporazuma ubrzaju procesi odlučivanja u postupcima po žalbama koja izjave državni službenici i namještenici sa područja Tuzlanskog kantona.

Vlada je dala saglasnost i na Sporazum o privremenom preuzimanju državnog službenika, čime se omogućava privremeno preuzimanje službenika iz Ministarstva obrazovanja i nauke, koji će privremeno obavljati poslove sekretara Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas donijela Rješenje o razrješenju direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, Rješenje o razrješenju i privremenom imenovanju člana Upravnog odbora JU Arhiv Tuzlanskog kantona, te rješenja o imenovanju privremenih školskih odbora u srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK