TUZLARIJE - BILTEN TK

07.06.2022.
Energetska obnova zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona

Tuzlarije


Na jučer održanoj sjednici Vlada je utvrdila Prijedlog Odluke o davanju prethodne saglasnost za kreditno zaduženje za realizaciju studije „Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona“.

Radi se o planiranom zaduženju Tuzlanskog kantona kod Federacije Bosne i Hercegovine kao supsidijarnog zajmoprimca po Sporazumu o kreditu izmedu Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u iznosu od 8.000.000 radi realizacije pomenute studije.

Ukupna vrijednost Projekta je skoro 16 miliona KM, od čega kreditna finansijska sredstva 8.000.000 čine 50, 59% ukupne vrijednosti Projekta. Pored kreditnih sredstava EBRD će obezbijediti grant (nepovratna sredstva) u iznosu 2 miliona Eura, te donaciju u iznosu 500.000 Eura namijenjenih za tehničku pomoć. UNDP u BIH će učestvovati u realizaciji Projekta sa sredstvima u iznosu 1.500.000 Eura namijenjenih za finansiranje detaljnih energetskih audita i glavnih projekata objekata.

Ovim projektom obuhvaćene su mjere povećanja energijske efikasnosti ukupno 378 javnih zgrada na području Tuzlanskog kantona, u vlasništvu Kantona, gradova i općina, te primjene mjera energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije u tim objektima.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK