TUZLARIJE - BILTEN TK

16.03.2009.
Susret premijera Tuzlanskog kantona i gradonačelnika Koprivnice


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi Tuzlanskog kantona Jadranka Miraščić susreli su se danas sa gradonačelnikom Koprivnice Zvonimirom Mršićem i pročelnicom Ureda za gospodarstvo i finansije Koprivnice Jasminom Stričević, koji su boravili u uzvratnoj posjeti Udruženju za razvoj NERDA Tuzla.



Susretu su prisustvovali i direktor NERDA-e Enes Drljević i menadžerica za strateško planiranje u NERDA-i Amra Jaganjac.

Razgovarano je o iskustvima Koprivnice i Tuzlanskog kantona u oblasti ekonomskog razvoja i ekologije.

Gradonačelnik Mršić je upoznao premijera Mujića sa pozitivnim iskustvima Koprivnice sa izdavanjem obveznica te rezultatima u oblasti javno-privatnog partnerstva.
„Koprivnica je po modelu javno-privatnog partnerstva dobila Gimnaziju. Naše iskustvo govori da je rješavanje određenih javnih potreba privatnim novcem, uz jasno definisane međusobne obaveze i prava izuzetno dobro i kvalitetno. Vrijeme u kojem se suočavamo sa teškom ekonomskom krizom, koja je zahvatila cijeli svijet, ovaj model može biti jedan od odgovora na krizu“ istakao je gospodin Mršić.

Premijer Mujić je upoznao goste sa osnovnim karakteristikama Tuzlanskog kantona, kao najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH, te načinu funkcionisanja ovog nivoa vlasti.
Imajući u vidu da su u kantonalnoj nadležnosti vrlo važne oblasti kao što je obrazovanje, premijer Mujić je izrazio interes za iskustva poslovno-privatnog partnerstva u Koprivnici.
„U ovom vremenu kada neće biti dovoljno budžetskh sredstava za značajnija kapitalna ulaganja mi tražimo sve pozitivne modele kojima možemo odgovoriti na ovu situaciju.

Naša je želja da učinimo sve kako bismo očuvali postignute rezultate u oblasti privrede, ali i da ne zaustavimo značajne i važne projekte u javnoj sferi“ istakao je premijer Mujić.

Danas su razmijenjena i iskustva u razvijanju poslovnih zona, koje mogu biti dio odgovora na efekte svjetske ekonomske krize, dostignućima u oblasti prostornog planiranja i zbrinjavanja otpadnih voda i čvrstog otpada.

Zaključeno je da i iskustva Koprivnice i Tuzlanskog kantona u oblasti ekologije potvrđuju koliko je važna ekološka edukacija, koja mora početi u najranijem predškolskom uzrastu.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona