TUZLARIJE - BILTEN TK

15.03.2009.
Utvrđen prijedlog Zakona o osnivanju JU ˝Disciplinski centar za maloljetnike"

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog zakona o osnivanju Disciplinskog centra za maloljetnike Tuzlanskog kantona, kao javne ustanove u državnoj svojini.

Prijedlog se neznatno razlikuje od Nacrta, a sve osnovane primjedbe i prijedlozi dati u toku javne rasprave su uvažene među kojima je i prijedlog da UO ove ustanove umjesto pet, kako je bilo predviđeno Nacrtom, ima tri člana, odnosno predsjednika i dva člana.

Prema ovom Zakonu osnovna djelatnost Centra je izvršavanje odgojne disciplinske mjere upućivanja u Disciplinski centar za maloljetnike izrečene maloljetnom učiniocu krivičnog djela, te stručni dijagnostičko-opservacioni tretman vaspitno zanemarenih i zapuštenih maloljetnika sa izraženim poremećajima u ponašanju i maloljetnika zatečenih u skitnji.

Osnivanjem ovog Centra bit će upotpunjena praznina u našem sistemu sankcionisanja maloljetničkog prestupništva, jer u ranijem periodu zbog nepostojanja ove Ustanove ova mjera nije niti izricana. Osnovna područja odgojnog rada koja se koriste u tretmanu prilikom provođenja ove odgojne mjere su: radna okupacija, učenje, aktivnost slobodnog vremena, rad sa porodicom maloljetnika i specifični sadržaji u odnosu na maloljetnika i počinjeno krivično djelo.

Odgojnu mjeru upućivanja u Disciplinski centar za maloljetnike Sud izriče kada je potrebno da se odgovarajućim kratkotrajnim mjerama utiče na ličnost i ponašanje maloljetnog počinitelja krivičnog djela.

Maloljetnika kojem je izrečena mjera Sud može uputiti u Disciplinski centar na određeni broj sati tokom dana praznika, ali najviše četiri uzastopna dana praznika, na određeni broj sati tokom dana, ali najduže u trajanju do jednog mjeseca i na neprekidni boravak tokom određenog broja dana, ali ne duže od dvadeset dana.

Prijedlogom Zakona je predviđeno da Disciplinksi centar može sam ili u saradnji sa drugim relevantnim institucijama pripremati i realizirati projekte, programe i poduzimati druge aktivnosti, u cilju prevencije i smanjenja maloljetničkg prestupništva, kao i angažman maloljetnika na dobrovoljnoj osnovi za vrijeme izvršavanja odgojne mjere na korisnim radovima na području Tuzlanskog kantona koji odgovaraju njihovim godinama života.

Prijedlogom je predviđeno da nadzor nad zakonitošću rada Disicplinskog centra za maloljetnike u izvršavanju odgojne mjere vrši Ministarstvo pravosuđa i uprave, a nadzor nad obavljanjem ostalih djelatnosti za koje je osnovan Disciplinski centar vrši Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona.

Ranije je usvojen Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Javne ustanove Disciplinski centar za maloljetnike u kojem je detaljno razrađen opis procesa rada i unutrašnja organizacija Disciplinskog centra. U saradnji sa Općinom Tuzla već je pronađen prostor u koji će biti smješten Disciplinski centar za maloljetnike. Riječ je o trećoj etaži Đačkog doma „Enver Šiljak“ u Tuzli.

Sredstva za osnivanje i početak rada obezbijedit će osnivač odnosno sredstva će biti obezbijeđena iz Budžeta Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.