TUZLARIJE - BILTEN TK

13.03.2009.
Djeca čiji roditelji imaju auto neće dobijati dječiji dohodak


Na press konferenciji održanoj nakon redovne 77. sjednice Vlade Tuzlanskog kantona ministar finansija Sead Bećirević rekao je da je utvrđen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti prihoda na području Tuzlanskog kantona i finansiranju Tuzlanskog kantona. Potreba za donošenje ovog Zakona uslijedila je nakon usvajenja Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od prvog dana 2009. godine.



Prema analizama Federalnog ministarstva finansija, udio kantona od poreza na dohodak uplaćenog u svakom kantonu iznosi najviše 65, 54% a općina najmanje 34, 46% sa izuzetkom Kantona Sarajevo koji ima i drugačiju podjelu vlasti u odnosu na druge kantone.

Ministar Bećirović danas je rekao da se sredstva uplaćuju, do sada u iznosu od 4.300.000 KM ali se raspoređivanje nije moglo vršiti jer nije donesena odgovarajuća Odluka. Također je rečeno da je u prošloj godini u ovom periodu ostvareno duplo više prihoda te da se traže najbolja rješenja da se što kvalitetnije donese kantonalni Budžet.

Danas je utvrđen i prijedlog Zakona o osnivanju JU Disciplinski centar za maloljetnike. Prema ovom Zakonu osnovna djelatnost Centra je izvršenje odgojne disciplinske mjere upućivanja u Disciplinski centar za maloljetne učinioce krivičnih djela, te stručni dijagnostičko – opservacioni tretman vaspitno zanemarenih i zapuštenih maloljetnika sa izraženim poremećajima u ponašanju i maloljetnika zatečenih u skitnji.

Ministar Vikalo rekao je da se nastavlja sa isplatom dječijeg dodatka, visina će biti utvrđena najkasnije deset dana od donošenja Budžeta u visini od 5 % prosječne plate.

Zbog velikog povećanja korisnika dječijeg dodatka koji je isplaćivan za oko 23 000 djece, rečeno je da bi se trebale poduzeti određene mjere da novac ne ide u pogrešne ruke. Naime, dodatak trebaju dobiti djeca nezaposlenih roditelja, a u praksi se dešava da mnogi koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje privređuju na neki drugi način.

Rečeno je također da dječiji dodatak neće moći ostvariti porodice u kojima jedan od članova zajedničkog domaćinstva posjeduje putničko ili teretno motorno vozilo, radne ili poljoprivredne mašine osim ako su u pitanju lica sa invaliditetom. Prijedlog Zakona upućen je Skupštini TK na usvajanje po skraćenoj proceduri.

S.Mešić