TUZLARIJE - BILTEN TK

13.07.2022.
Vlada TK ukida parafiskalne namete i stvara povoljniji poslovni ambijent

S ciljem stvaranja što povoljnijeg poslovnog ambijenta u Tuzlanskom kantonu, Vlada je današnjim prijedlogom Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o šumama predvidjela ukidanje parafiskalnog nameta, naknade za općekorisne funkcije šuma. Ovim se ispunjva još jedna, 13. po redu, mjera iz ekspozea premijera Kantona Irfana Halilagića.

Tuzlarije


Podsjećamo, radi se o naknadi u visini od 0, 04% ukupno ostvarenog prihoda, koju plaćaju sva pravna lica registrovana za obavljanje djelatnosti i imaju sjedište na teritoriji Kantona, kao i dijelovi pravnih lica čije je sjedište van Kantona, a obavljaju djelatnost na teritoriji Kantona.

Danas utvrđenim prijedlogom izmjena i dopuna trenutno važećeg Zakona o šumama, ispunjava se i dugogodišnja inicijativa poslodavaca i privrednika u našem kantonu, te im se pruža direktna pomoć rasterećenjem rada.

Prema određenim procjenama ukidanjem ovo nameta privrednicima sa područja Tuzlanskog kantona poslovanje je rasterećeno za oko 2, 5 miliona KM na godišnjem nivou, što je i poticajna mjera da poslodavci ovo rasterećenje iskoriste i unaprijede uslove rada i primanja svojih uposlenika. Ukidanjem ovog parafiskalnog nameta stvaraju se bolje poslovne prilike, unaprjeđuje se poslovno okruženje, što će nesumnjivo dovesti do otvaranja novih radnih mjesta.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK