TUZLARIJE - BILTEN TK

28.07.2022.
Irfan Halilagić, premijer TK:
50% mandata, 78% ispunjenih obećanja

Tokom prethodnih nešto više od četiri mjeseca rada, Vlada Tuzlanskog kantona ispunila je 14 od ukupno 18 mjera koje su obećane u ekspozeu premijera Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


„Radi se o oko 78% uspješnosti realizacije za oko 50% mandata, koliko je proteklo od imenovanja, do općih izbora u Bosni i Hercegovini planiranih u oktobru tekuće godine“, kazao je na današnjoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije premijer Tuzlanskog Kantona Irfan Halilagić i dodao da je Vlada, „nakon što je u prva dva mjeseca svog mandata u realizirala 8, u trećem mjesecu mandata realizirala i slijedeće 3 mjere, da bismo u četvrtom mjesecu počeli sa izdavanjem elektronskih zdravstvenih knjižica, ukinuli smo prafiskalni namet – naknadu za općekorisne funkcije šuma, te plaće uposlenih u oblastima obrazovanja povećali za 9, 5% u odnosu na mjesec decembar 2021.godine. U prva četiri mjeseca smo, od ukupno 18 mjera, realizirali njih 14 ili oko 78%.
Kako je akcentirano uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica znači kraj birokratskog procesa i početak jedne nove ere za osiguranike na području TK. Najveće benefite elektronske zdravstvene legitimacije će imati osiguranici, ali će se ovim sistemom i unaprijediti cjelokupan sistem zdravstvene zaštite.

„Kako bi domovi zdravlja, čiji su osnivači inače gradovi i općine, što spremniji ušli u ovaj proces, Vlada, Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja osigurali su dodatnih 600.000 KM za nabavku oko 240 računara neophodnih za integraciju domova zdravlja u ovaj informacioni sistem“, pojasnio je premijer Halilagić.

Posebna pažnja tokom proteklih mjesec dana posvećena je saradnji sa privrednicima. Rezultat toga su izmjene i dopune Zakona o šumama, čime je ukinuta naknada za općekorisne funkcije šuma. Radi se o naknadi u visini od 0, 04% ukupno ostvarenog prihoda, koju su plaćala sva pravna lica registrovana za obavljanje djelatnosti i imaju sjedište na teritoriji Kantona, kao i dijelovi pravnih lica čije je sjedište van Kantona, a obavljaju djelatnost na teritoriji Kantona.
„Ovim izmjenama Zakona ispunili smo dugogodišnju inicijativu poslodavaca i privrednika u našem kantonu, te im pružili direktnu pomoć rasterećenjem rada. Prema određenim procjenama ukidanjem ovo nameta privrednicima sa područja Tuzlanskog kantona poslovanje je rasterećeno za oko 3, 5 miliona KM na godišnjem nivou, što je i ujedno poticajna mjera“, kazao je premijer Halilagić. Također premijer je dodao da je Vlada na inicijativu izvozno orijentiranih privrednika inicirala i izmjenu Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

„Zatražili smo da se zadrži pojednostavljeni postupak carinjenja po fakturi, koji se trenutno primjenjuje. Njegovim ukidanjem, što predviđa Odluka Vijeća ministara, nastupili bi brojni negativni efekti po izvoz i ukupno poslovanje, te razvoj privrede. Njom se ograničava vrijeme izvoza i onemogućava pojednostavljeni postupak carinjenja, a takvim postupanjem, za najveće izvoznike u Bosni i Hercegovini koji imaju odobren pojednostavljeni postupak carinjenja, smanjio bi se izvoz za 25% do 40%“, objasnio je premijer Halilagić.
Također, tokom posljednjih dana Vlada je sa sindikatima potpisala sporazume kojima se predviđa povećanje plaća za 9, 5% u odnosu na obračun iz decembra 2021.godine.

Kada je u pitanju realizacija do sada već realiziranih mjera, danas je istaknuto da je započela isplata porodiljskih naknada, te da su sredstva Federalnom zavodu PIO/MIO transferirana i da će penzioneri sa najnižim penzijama uz julsku penziju dobiti i pomoć Vlade TK u iznosu od po 100 KM.

„Od preostalih mjera moramo istaknuti da smo već pružili partnersku ruku Univerzitetu u Tuzli da snažnije i hrabrije zakorače u projekat izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, čime smo značajno započeli i realizaciju slijedeće mjere“, kazao je premijer Halilagić.

Na današnjoj konferenciji istaknuto je da realizacija preostalih mjera uopće nije upitna, te da je ona uslovljena određenim terminima i datumima, kao što su početak školske i akademske godine.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK