TUZLARIJE - BILTEN TK

25.03.2009.
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta
Upriličene radne posjete u sedam škola


Danas je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, doc.dr.Mirzeta Hadžić-Suljkić, sa saradnicima, boravila u radnim posjetama šest srednjih i jednoj osnovnoj školi na području Općine Tuzla. Cilj ove radne posjete bio je uvid u realizaciju projekata kapitalnih ulaganja za 2008.godinu.



Zahvaljujući programu raspodjele sredstava kroz kapitalne izdatke iz Budžeta TK-a za 2008. godinu, značajno su poboljšani uslovi odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama. Tako je, između ostalih, sa sredstvima od 120.000 KM, u JU Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla i JU Mješovita srednja rudarska škola Tuzla, urađena rekonstrukcija krova, sanirani su sanitarni čvorovi, te je završena i rekonstrukcija centralnog grijanja.

Sa sredstvima u iznosu od 80.000 KM u JU Osnovna škola “Mejdan”Tuzla, rekonstruisan je krov, te sanitarni čvorovi.

Sa ukupno 45.000 KM rekonstruisana je fiskulturna sala u tri tuzlanske srednje škole (Ekonomska, Turističko-ugostiteljska i Trgovinska).
Zajedno sa srednjim školama: Mješovitom hemijskom, Mješovitom Saobraćajnom i Mješovitom mašinskom u pomenute obrazovno-odgojne institucije uloženo je preko pola miliona konvertibilnih maraka.

- Izuzetno nam je drago što samo danas u prilici vidjeti rezultate odgovornog ulaganja Vlade TK-a i resornog Ministarstva, ali i odgovornog odnosa pojedinaca, prije svega mislim na direktore ovih institucija, a zatim i na uposlenike i učenike prema školama.Raduje me činjenica da danas škole izgledaju daleko bolje i pružaju bolje uvjete za rad. Ne kažem da je to dovoljno, ali je značčajno jer predstavlja pomak i ucrtava put kontinuitet u poboljšanju uvjeta, što će svakako, biti urađeno spram prioriteta koji nam dolaze sa terena – poručila je ovom prilikom ministrica doc.dr Mirzeta Hadžić-Suljkić.

Treba reći da je u ovom tekstu naveden samo dio od realiziranih kapitalnih projekata u 2008. godini. Podsjećanja radi, za ovu namjenu u 2008. godini iz Budžeta Tuzlanskog kantona izdvojeno je više od 3 miliona KM, koji su raspoređeni na 110 osnovnih i srednjih škola sa Kantona, te četiri kulturne institucije.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona