TUZLARIJE - BILTEN TK

25.08.2022.
Osam miliona KM za pet škola na području Tuzlanskog kantona

Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona je danas na 20. vanrednoj sjednici utvrdila prijedlog Odluke kojom bi se odobrilo beskamatno kreditno zaduženje Tuzlanskog kantona u iznosu u 4.037.811, 04 KM, u svrhu sufinansiranja implementacije mjera energijske učinkovitosti za javne objekte: JU Osnovna škola „Centar“ Tuzla, JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla, JU Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla, JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla i JU Osnovna škola „Kalesija“ Kalesija.

Kreditno zaduženje bilo bi realizirano iz sredstava Njemačkog Kreditnog instituta za obnovu (Kreditanstalt fur Wiederaufbau – KfW) putem Revolving fonda za energijsku učinkovitost Federacije Bosne i Hercegovine, a uz nešto više od 4 miliona KM kreditnih sredstava, za realizaciju ovih projekata bilo bi odobreno još toliko nepovratnih grant sredstava.

Navedena kreditna i uz njih planirana grant sredstva, ukupne vrijednosti više od 8 miliona KM, bila bi usmjerena za finansiranje implementacije strukturnih mjera, mjera poboljšanja komfora u školama i mjera smanjenja potrošnje energije. Od ukupno realiziranih 8 miliona KM planirano je da se povrat 4 miliona kreditnih sredstava vrši iz ušteda koje će ovi objekti ostvarivati nakon implementacije navedenih projektnih aktivnosti, na vremenski period usklađen sa stepenom ušteda koje se budu ostvarivale u svakom objektu na godišnjem nivou.

Prijedlog Odluke o odobravanju kreditnog zaduženja upućen je Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK