TUZLARIJE - BILTEN TK

05.09.2022.
Donacijom pet terenskih vozila Vlada započela konsolidaciju JP Šume TK

Tuzlarije


Današnjim uručenjem terenskih vozila Javnom preduzeću „Šume TK“ d.d. Kladanj, Vlada Tuzlanskog kantona započela je finansijsku i ukupnu poslovnu konsolidaciju ovog javnog preduzeća.

Tuzlarije


Ključeve i dokumentaciju pet terenskih vozila, namijenjenih za protivpožarnu zaštitu šuma u Tuzlanskom kantonu, v.d. direktora JP Šume TK Almiru Huskiću, uručili su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić. Ukupna vrijednost današnje donacije je oko 170.000 KM.

Tuzlarije


- Očekujemo da današnja donacija doprinese boljoj spremnošću i efikasnijem radu JP Šume TK. Ovo izuzetno perspektivno preduzeće nažalost zatekli smo u izuzetno teškom stanju i sa znatno ugroženim poslovanjem. Od imenovanja nove Uprave trudimo se da stanje konsolidujemo i da modernizacijom opreme stvorimo dobru osnovu za dalji razvoj ovog javnog preduzeća. Danas uručena vozila, nabavljena su na inicijativu Uprave Društva, a u saradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo i očekujemo da će doprinijeti ostvarivanju postavljenog cilja. S jedne strane zaštiti našeg šumskog fonda, a time i stabilnijem poslovanju JP Šume TK, kazao je premijer Halilagić.

Tuzlarije


Ministar Begić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su Šume TK u proteklih nekoliko mjeseci, od isteka mandata prethodnoj, odnosno imenovanja nove Uprave uspjele konsolidirati svoje poslovanje.

Tuzlarije


- Današnja donacija samo je jedan od oblika podrške koju smo pružili ovom javnom preduzeću. Osim ovih vozila potpisat ćemo i ugovore o odobravanju sredstava za sanaciju i rekonstrukciju šumskih puteva. To je također investicija u vrijednosti od oko 100.000 KM, a u planu nam je i podrška modernizaciji opreme u ovom javnom preduzeću. Sve to pokazuje naše čvrsto opredjeljenje da Šume TK, budu nakvo preduzeće kakvo građani zaslužuju, kazao je Ministar Begić, te dodao da s druge strane i Uprava čini zaista ogromne napore i pokazuje istinski domaćinski odnos u upravljanju, a što rezultira stabilizacijom ovog preduzeća.

Tuzlarije


- Prije 5 mjeseci smo, po isteku mandata prethodne Uprave, stupili na dužnost i zatekli uistinu ogromna dugovanja. Računi preduzeća su bili prazni, a nakon 5 mjeseci nalazimo se u dijametralno suprotnoj situaciji. Uspjeli smo stabilizirati poslovanje Preduzeća, te poduzimamo i određene korake da poboljšamo status naših uposlenika. Današnja donacija je snažna poruka podrške Vlade TK našim aktivnostima. Ovu su vozila specijalne namjene, koja će nam pomoći da brže detektujemo situaciju i da brže reagiramo, lokaliziramo, te preveniramo nastajanje većih šteta, kao posljedicu eventualnih požara, kazao je danas v.d. direktora Almir Huskić, te se zahvalio Vladi TK na pokazanom razumijevanju.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK