TUZLARIJE - BILTEN TK

27.03.2009.
Održana press konferencija u povodu Međunarodnog dana socijalnog rada


U povodu Međunarodnog dana socijalnog rada, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku TK, Filozofski fakultet Tuzla, Odsjek za Socijalni rad i Udruženje socijalnih radnika TK organizovali su danas konferenciju za medije. Konferenciji su prisustvovali ministar za rad i socijalnu politiku, Faruk Vikalo, predsjednik Udruženja socijalnih radnika TK, Mr. sci Azem Poljić, predstavnica Centra za socijalni rad Tuzla, socijalna radnica Atlić Zumreta, direktor Centra za socijalni rad Kalesija, dipl. soc. radnik Izet Hadžić, direktorica Centra za socijalni rad Kladanj, dipl soc. radnica Emina Imamović



Ministar za rad i socijalnu politiku, Faruk Vikalo, govorio je o važnosti profesije socijalnog radnika kao i inicijativi Ministarstva da se zaposli 35 socijalnih radnika.

- Svjesni da socijalni rad nema društveno priznanje koje zaslužuje, aktivnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona do sada su imale za cilj da unaprijede kvalifikacionu strukturu zaposlenih u centrima na području Tuzlanskog kantona. U proteklom periodu, radeći na planu zapošljavanja stručnog kadra Ministarstvo je iniciralo i podržalo zapošljavanje 35 profesionalaca u centrima za socijalni rad, istakao je ministar Vikalo.

O profesiji socijalnog radnika godorila je i šefica Odsjeka za socijalni rad na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, prof. dr Behija Čišić. Na Filozpofskom falultetu Odsjek za socijalni rad je otvoren 2004. godine, prva generacija diplomiranoih socijalni radnika je izašla ali se pojavljuje novi problem. Naime, potrebno je učiniti dodatne napore od strane Općine i Kantona da se zakonski reguliše obavezno zapošljevanje socijalnih radnika u osnovnim i srednjim školama, obdaništima, privrednim i drugim subjektima društva, kao što je to već regulisano ui Sarajevskom kantonu.

Specifična disciplina prilagođavanja pojedinca i porodice društvu u kojem živi, u kojoj veliku ulogu igra socijalni radnik, nije nova dosciplilina. Prva škola koja je obučavala socijalne radnike otvorena je još 1817. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Teško ekonomsko stanje u našoj zemlji koja je u tranzicijskom procesu, stvorilo je nepovoljne uslove koji su se odrazili i na porodicu kao bazu sređenog djetinjstva što se reflektuje na niz drugih pojava devijantnog ponašanja djeteta, omladinca i na kraju čovjeka.

Ono što propusti porodica mora bar pokušati ispraviti škola koja je kod nas odavno samo obrazovna, a ne i odgojna. Taj odgojni element bi se vratio zapošljavanjem socijalnih radnika koji bi sa pedagogom i drugim stručnjacima timski radili na registrovanju i ispravljanju zabrinjavajućih pojava u dječijem ponašanju .

Učesnici današnje press konferencije govorili su i o važnosti preventivnog djelovanja kao i jako malom broju socijalnih radnika koji kod nas rade. Dok se po svjetskim standardima smatra da na svakih 3000 – 5000 stanovnika dolazi jedan socijalni radnik kod nas je to daleko i od minimuma da na 10 000 dolazi jedan socijalni radnik. Imajući u vidu da je samo onih koji su tražili neku pomoć na području Tuzlanskog kantona oko 70 000 te da se ne zna tačan broj osoba u socijalnoj potrebi jasno je da je stanje više nego zabrinjavajuće.

Predsjednik Udruženja socijalnih radnika TK, mr. sci Azem Poljić rekao je da prvenstvena uloga socijalnog radnika nije pomoć u biološkom preživljavanju nego u pomoći porodici koja ima problema sa nekim društveno neprihvatljivim ponašanjem svojih članova.

S.M.