TUZLARIJE - BILTEN TK

27.03.2009.
Sinoć u Bosanskom kulturnom centru
˝Ćeif˝ otvorio 7. TKT Fest


Sinoć je u punoj velikoj sali Bosanskog kulturnog centra otvoren 7. TKT FEST „Dani akademskog tetra 2009“. Govoreći pred brojnom publikom Vlado Kerošević nije krio svoje zadovoljstvo te je rekao da za umjetnost ima budućnosti, ona pobjeđuje krize i ratove kao što je i Sarajevski ratni teatar imao sjajna ostvarenja u najgorim životnim uslovima.



Ana Franjčević, studentica Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, pročitala je međunarodnu poruku povodom Svjetskog dana teatra u kojoj se između ostalog kaže da je teatar skrivena istina.

Čast da otvori 7. TKT Fest pripala je ministrici kulture Mirzeti Hadžić-Suljkić, koja je rekla da je TKT Fest prepoznatljivi kulturološki događaj. Proteklih godina tuzlanska publika je imala priliku vidjeti 67 predstava sa 550 glumaca a posebno je pohvalno i učešće mladih umjetnika. U ime Vlade TK čestitala je organizatorima na dosadašnjem doprinosu kulturi grada kao i Dan teatra.

Nakon protokolarnog otvaranja odigrana je predstava „Ćeif“ koja je osvojila gotovo sve nagrade i priznanja u zemljama regiona, autora Mirze Fehimovića u režiji Egona Savina, a u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.



Drama „Ćeif“ drama je Bosanaca i Hercegovaca, bolni susreti onih koji su rat preživjeli i onih koji su u toku rata bili negdje drugdje. Situacije su to u kojima se pita, traže odgovori, često optužuje, ljubi i plače. Gdje je ko bio, šta je radio, ko je ranjen, ko je umro, ko preživio i kako je preživio, okosnice su tema razgovora punih emocija, jer iako ih, kako u predstavi kažu, sada provalija dijeli, osjećanja su tu u dušama ljudi koji su zlom sudbinom bili odvojeni.

U ratu i nakon rata stanovnici Bosne i Hrcegovine nisu isto prošli, mogle bi se ispričati mnoge priče, a režiser predstave odučio se za priču u kojoj se prepliću sudbine tri bračna para i tri nacije. Esma (Dušanka Stojanović) i njen muž Salko (Ljubomir Bandović) ostali su u Sarajevu, on je prošao ratišta, na kraju ostao bez nogu na sarajevskim ulicama. Njegova žena ogorčena životom okrenula se vjeri u Alaha. Njena sestra Munevera (Radmila Tomović) sa mužem Stevanom (Nebojša Ljubišić) u ratu je izašla iz opkoljenog Sarajeva. Predstavljaju par sarajevskog novinara i glumice koji će u Londonu raditi kao portir i čistačica, nesretni su na kraju, iako formalno braku ne žive zajedno. Par su supružnika između kojih su nepremostive prepreke, koji nisu sretni ni u Londonu, a ni u Sarajevu gdje se osjećaju kao još veći stranci. Treći par, Klara (Sandra Bugarski) i Hamo (Slobodan Ćustić), zahvaljujući Hami koji je od policajca preko ratnog profiterstva stigao do vlasnika ćevabdžinice, dobro živi, materijalno su situirani ali nesretni jer nemaju djece.



Imajući u vidi da se radi o beogradskim glumcima, dobro su ostvarili uloge Sarajlija. Publiku je sinoć posebno oduševio Ljubomir Bandović koji tumači lik Salke, koji je i pored svih nedaća zadržao tipični bosanski smisao za humor, u kojem se zeza na svoj račun i izvlači situacije i razgovore koji škripe.

Zanimljivo su prikazani likovi troje djece kroz ručne lutke kojima su pokrete i glasove dali Lasko Nikolić, Ana Sakić i Jovana Cvetković.

U 15 festivalskih dana će biti izvedeno još 11 predstava u kojima igra 120 teatarskih umjetnika iz Beograda, Beča, Zagreba, Ljubljane, Virovitice, Zrenjanina, Banja Luke i Zurich-a.

S.Mešić