TUZLARIJE - BILTEN TK

26.03.2009.
Reakcija Vlade TK na Saopćenje Centara civilnih inicijativa o monitoringu rada Vlade


U povodu Saopćenja za javnost CCI o monitoringu rada Vlade Tuzlanskog u 2008. godini, u cilju objektivnog informisanja javnosti Vlada Tuzlanskog kantona upućuje sljedeće Saopćenje:

„Iznenađeni smo ocjenama koje su u vezi sa monitoringom rada Vlade Tuzlanskog kantona u 2008. godini iznesene u Saopćenju za javnost Centara civilnih inicijativa, s obzirom na to da u Saopćenju nije iznesen niti jedan konkretan pokazatelj o radu Vlade iz Monitoringa napisanog na 70 stranica, a koji je uradio CCI. Spomenuti su samo parcijalni pokazatelji o radu dva ministarstva i podatak o tome da je 30% mjera koje je Vlada donijela u prošloj godini imalo veze sa „ključnim problemima građana ovog Kantona“.

U cilju objektivnog informisanja javnosti želimo ukazati na nekoliko pokazatelja koji se nalaze u Monitoringu Centara civilnih inicijativa za 2007. i 2008. godinu, a koji su zaobiđeni u Saopćenju CCI:

Vlada Tuzlanskog kantona je u 2008. godini održala 67 sjednica na kojima su donesene 782 mjere (zakoni, odluke, zaključci, rješenja...). Svoj Program rada kojim je bilo planirano 146 mjera Vlada je ostvarila sa 81% odnosno doneseno je 118 mjera predviđenih Planom i programom. Visok procenat ostvarenja Programa CCI tumači „smanjenim planiranjem aktivnosti“ što je prema CCI Vladina „formula kojom će zavarat javnost dobrim rezultatima“. Tvrdnja o manjem broju planiranih aktivnosti je neistinita.

Program rada Vlade za 2008. godinu bio je za 50 mjera ili 65, 75% obimniji u odnosu na Program rada Vlade u 2007. godini, kada je Program obuhvatao 96 mjera.

Uprkos značajno većem broju programiranih mjera Vlada je u 2008. godini povećala i stepen realizacije svog Programa kada je ostvareno 81% plana, dok je u 2007. godini to bilo 75%.
Vladi Tuzlanskog kantona ne trebaju bilo kakve formule kojima će zavarati javnost jer je rad Vlade potpuno javan i javnost je redovno informisana o radu i obimu donošenja mjera.

Kada su u pitanju planirane, a nerealizovane mjere u prošloj godini, CCI u Saopćenju ne spominje poznate činjenice, koje su navedene i u Monitoringu, da je donošenje tri mjere preneseno za 2009. godinu, da je realizacija više mjera među kojima su i Strategija razvoja i Strategija zapošljavanja u toku, a čak 10 planiranih mjera, uglavnom zakona, nije bilo moguće donijeti jer su uslovljene donošenjem ovih propisa na federalnom nivou.
Saopćenje CCI je tendenciozno započeto ocjenama da 2008. godinu karakteriše povećanje broja nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu.
Prema zvaničnim podacima nadležnih službi u periodu februar-novembar 2008. godine broj nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu je imao tendenciju smanjenja, a broj zaposlenih je rastao.

Povećanje broja nezaposlenih o kojem govore CCI odnosi se na novembar i decembar 2008. godine. Zanimljivo je da se u Saopćenju navodi kako nije bilo nikakvog odgovora na sve težu socio-ekonomsku situaciju, iako je na strani 23 Monitoringa za 2008. godinu jasno pobrojano sedam mjera štednje koje je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila u decembru 2008. godine.

Razumijemo potrebu da se kritički posmatra rad Vlade Tuzlanskog kantona, ali ne i selektivnu prezentaciju podataka i njihovo jednostrano tumačenje.
Ukazivanje na propuste i konstruktivne kritike doživljavamo kao vrlo korisne i uvažavamo ih. U Centrima civilnih inicijativa to vrlo dobro znaju.
Ne razumijemo, međutim, potrebu da se po svaku cijenu rad Vlade Tuzlanskog kantona predstavi u negativnom svjetlu, pa čak i onda kada značajan dio podataka do kojih su u svom istraživanju došli Centri civilnih inicijativa, a koji su napisani na 70 stranica Monitoringa, govore potpuno suprotno.

Ostaje nada da će svi oni koji žele objektivno sagledati pokazatelje o radu Vlade Tuzlanskog kantona u 2008. godini svoje sudove donijeti na osnovu uvida u Monitoring koji se, vjerujemo, može pronaći na službenim web stranicama Centara civilnih inicijativa.“

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona


Vezani tekst:
Saopštenje o monitoringu rada Vlade i Skupštine TK

Priredio(la): S.M.