TUZLARIJE - BILTEN TK

12.10.2022.
Sastanak premijera TK sa zamjenikom načelnika Opštine Srebrenica:
Sistemski urediti oblast podrške povratnicima u Srebrenicu

Tuzlarije


Sistemsko rješavanje određenih pitanja koja su od izuzetne važnosti za život povratnika u Srebrenicu bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa zamjenikom načelnika Opštine Srebrenica Hamdijom Fejzićem i predsjednikom Udruženja „Moja adresa Srebrenica“ Nerminom Alivukovićem.

Tokom sastanka je izražena zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona koja kontinuirano pruža podršku Srebrenici i povratnicima u Srebrenicu, ali je ukazano i na nepostojanje sistemskih rješenja.
Premijer Halilagić je izrazio razumijevanje za danas prezentiranu problematiku, te istaknuo da je poražavajuće da ni nakon 27 godina bitne stvari još uvijek nemaju sistemsko rješenje.

- Žalosno je da moramo svake godine djelovati pojedinačnim rješenjima i odlukama, a da neke stvari nisu uvedene u sistem i da se one podrazumijevaju. U tom smislu spremni smo pokrenuti određene korake kako bi se počelo raditi na ovom rješavanju ove problematike, kazao je premijer Halilagić, te dodao da je to ipak pitanje koje će morati biti delegirano i novom sazivu Vlade Tuzlanskog kantona koja bude konstituirana u skladu sa rezultatima nedavno održanih Općih izbora.

U tom smjeru danas je načelno prezentiran tekst Sporazuma koji bi mogao biti potpisan između Vlade Tuzlanskog kantona i Opštine Srebrenica a sa ciljem uspostave stalne saradnje i razmjene, koja treba da stimuliše veze između građana u svim sferama društvenog, kulturnog, sportskog i ekonomskog života.

Današnji susret bio je i prilika da zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Fejzić i predsjednik Udruženja i sekretar Organizacionog odbora za obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici Alivuković premijeru uruče Zahvalnicu za izuzetan doprinos i podršku u realizaciji obilježavanja 27 godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.

Današnjem sastanku uz premijera Halilagića prisustvovao je i savjetnik premijera TK Amir Kulaglić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK