TUZLARIJE - BILTEN TK

08.11.2022.
Vlada usvojila Periodični izvještaj Budžeta TK za period januar – septembar

Tuzlarije


Vlada je danas usvojila Periodični izvještaj Budžeta Tuzlanskog kantona za period januar – septembar 2022. godine i Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve budžeta Tuzlanskog kantona za spomenuti period. U ovom periodu prihodi, primici i finansiranje Budžeta TK ostvareni su u nešto višem nivou nego što su to do sada evidentirani rashodi i izdaci. To pokazuje uravnoteženu finansijsku politiku i ostvareni tekući suficit.

Ipak, treba naglasiti da se radi o tekućem suficitu, te da on kao takav nije mjerodavan, jer se do kraja godine očekuje izvršenje rashoda koji su u vezi sa raspisanim javnim pozivima čije finansiranje tek treba da uslijedi u IV kvartalu ove godine. I pored toga, u Ministarstvu finansija TK ne očekuju značajna odstupanja u odnosu na planirani Budžet Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, te smatraju da će Tuzlanski kanton na kraju ove godine, uz sve poteškoće i značajna povećanja izdvajanja u oblasti socijalne politike, podrške privredi i poljoprivredi, kao i u oblasti zdravstva, obrazovanja i dr. kalendarsku godinu završiti sa uspješnim rezultatom.

Kada je u pitanju Izvještaj o izvršenju tekuće rezerve, sa ove budžetske pozicije utrošeno je ukupno 449.218, 98 KM, što je oko 30% u odnosu na planirana sredstva. Najveći iznosi sredstava sa ove pozicije utrošeni su za nabavku dva lifta za potrebe Interne klinike UKC-a Tuzla (150.000 KM), hitne intervencije usljed djelovanja prirodne nesreće izazvane poplavom i klizištima u Čeliću u junu 2022.godine (60.000 KM), Udruženju „Moja adresa Srebrenica“ za realizaciju projekta „Cvijet istine i nade“, u Tuzli 20. septembra 2022.godine (30.000 KM), te za troškove organizacije kvalifikacionih utakmica košarkaške i rukometne reprezentacije BiH koje su održane u Tuzli (45.000 KM).

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK