TUZLARIJE - BILTEN TK

08.04.2009.
Ostale Odluke Vlade TK donesene na zadnjoj sjednici
Produžen rok za vraćanje studentskih kredita


Na redovnoj sjednici održanoj u ponedjeljak Vlada TK donijela je niz odluka koje se odnose na kadrovska pitanja, imenovanja nadzornih odbora, reviziju obračuna plaća na Univerzitetu u Tuzli i drugo.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom se odobrava prijenos 5 445 000 KM sa Escrow računa Budžeta Tuzlanskog kantona na transakcijski račun Tuzlanske banke. Ovim će biti završene sve aktivnosti pokrenute kako bi trenutno raspoloživa sredstva od privatizacije bila stavljena na raspolaganje privrednim subjektima u Tuzlanskom kantonu po vrlo povoljnim kreditnim uslovima.

Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je zahtjev općine Teočak da se poslovi Općinskog pravobranilaštva Teočak povjere Kantonalnom pravobranilaštvu. S obzirom na to da takav interes postoji i kod drugih općina Tuzlanskog kantona Vlada nije pozitivno odgovorila na ovaj zahtjev jer trenutno nema mogućnosti preuzimanja dodatnih troškova i finansijskih obaveza koje bi u tom slučaju objektivno nastale.
Općini Teočak je preporučeno da u skladu sa Zakonom o pravobranilaštvu ovo pitanje sporazumno razriješi sa nekom od susjednih općina.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministrici pravosuđa i uprave u Vladi Tuzlanskog kantona da potpiše Sporazum za realizaciju projekta razvoja općina u Dobojskom regionu. Ovaj Sporazum se zaključuje između Švicarskog saveznog Vijeća i Vijeća Ministarstva BiH, a projekat se realizuje od 2001. godine. S obzirom na to da se kao partnerske općine sa područja Tuzlanskog kantona javljaju općine Doboj Istok i Gračanica u radu Upravnog odbora ovog Projekta kontinuirano učestvuje i predstavnik Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona.


Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o grupama poslova i zadataka i okvirnih koeficijenata za obračun plaća u javnim ustanovama visokog obrazovanja.
Ovaj Pravilnik donesen je 17.12.2008. godine, ali je prethoda saglasnost važila do 28.2.2009. godine. U cilju stvaranja uslova za nesmetan obračun plaća zaposlenima na Univerzitetu u Tuzli Vlada je danas dala saglasnost na produženje primjene ovog Pravilnika.

Vlada je danas Zaključkom zadužila Internu reviziju Vlade Tuzlanskog kantona da obavi internu reviziju obračuna plaća na Univerzitetu u Tuzli u prva tri mjeseca 2009. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku da se rok za podnošenje zahtjeva za oslobađanje od obaveza vraćanja studentskih kredita, odnosno utvrđivanja obaveze vraćanja ovih kredita produži do 30.6.2009. godine. Resorno Ministarstvo je dalo ovakav prijedlog zbog činjenice da veliki broj studenata nije u predviđenom roku dostavio dokumentaciju i zahtjev za oslobađanje odnosno utvrđivanje iznosa kredita koji ovisno od postignutog uspjeha korisnik mora vratiti nakon diplomiranja. Kako se u takvim slučajevima mora vratiti cjelokupan iznosa kredita, bez obzira na uspjeh, ovim je korisnicima kedita data još jedna prilika da izvrše obaveze koje su preuzeli potpisivanjem ugovora o studentskom kreditu, posebno imajući u vidu da tu obavezu nije izvršio i značajan broj natprosječnih studenata.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je dvije Odluke o prijenosu stalnih sredstava bez nadoknade, putničkog vozila VW Golf III registrovanog na Vladu Tuzlanskog kantona u trajno vlasništvo Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa i prijenosu vozila Škoda felicija registrovanog na Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa u trajno vlasništvo Vlade Tuzlanskog kantona.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona je na prijedlog Kadrovske komisije donijela više odluka. Bit će zatraženo mišljenje od Agencije za državnu službu FBiH za postavljenje Mersije Jašarević na mjesto direktorice Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći Tuzlanskog kantona, kao prvorangiranog kandidata sa liste, a nakon provedene konkursne procedure.

Imenovani su školski odbori u 15 osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona i privremeni školski odbori u 9 osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona.
Kadrovska komisija je, radi dodatnih konsultacija, povukla prijedlog za imenovanje UO JU BKC Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila zapisnike sa 79. redovne i 45. vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona.


Priredio(la): S.M.