TUZLARIJE - BILTEN TK

07.04.2009.
Ministarstvo obrazovanje, nauke, kulture i sporta
Prijem za Zehru Softić dobitnicu Plakete sa Zlatnom značkom

U prostorijama Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta organiziran je prijem za gospođu Zehru Sofić, autoricu knjige «Podižući čovjeka», dobitnicu priznanja «Plaketa sa Zlatnom značkom» Internacionalne lige humanista.



Ovu izuzetnu gospođu, danas profesoricu u penziji, primile su ministrica doc.dr.Mirzeta Hadžić Suljkić i pomoćnica ministrice za obrazovanje i nauku, gospođa Mersija Jahić.
«Plaketa sa Zlatnom značkom» priznanje je za posebno djelo koje aktualizira i problematizira odgoj djece sa poteškočama u razvoju, prije svega djece oboljele od Daun sindroma.

Kako sama autorica, gospođa Sofić ističe ideja za nastanak knjige bila je pomoć svima onima koji imaju slično ili isto iskustvo, prije svega roditeljima, a da je knjiga posebna govori i činjenica da je doživjela drugo, dopunjeno izdanje. Djelo «Podižući čovjeka» svojevrsna je autobiografska priča. U njoj gospođa Sofić prenosi stečena iskustva tokom odgoja njenog sina oboljelog od Daun sindroma, ruši određene medicinske teorije, dokazuje i pokazuje koliko se može postići živeći i radeći sa djecom poput njenog Jaska.



«Božija volja je bila da ja imam takvo dijete. Danas bez njega ne bih mogla živjeti», sa ponosom ističe gospođa Sofić.

Tokom prijema, ministrica doc.dr. Mirzeta Hadžić Suljkić istakla je važnost obrazovanja djece sa posebnim potrebama, te značaj inkluzije u redovne obrazovno-odgojne institucije.

«Sve to zahtjeva stalnu edukaciju nastavnika i okoline kako bi rad sa takvom, hipersenzibilnom djecom donijeo što bolje rezultate.Gospođa Sofić i njen Jasko najbolji su dokaz za to. Značaj ove knjige time je veći, ona je iskustvena, i sigurna sam da je pravi izvor znanja svima nama. Kako je ovo djelo jednim dijelom potpomognuto i aktivnošću našeg Ministarstva, vjerujem da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu», poručila je ovom prilikom ministrica doc.dr.Mirzeta Hadžić Suljkić, prije nego što je gospođi Sofić uručila dar.

Izuzetno dirljivo i emotivno bilo je svjedočiti ovom svečanom prijemu, posebno kada smo listali Jaskov rokovnik-njegovo ostvarenje na kojem još uvijek radi i u koji tka svu svoju pažnju i ljubav sa preciznošću i urednošću na kojoj bi mu svi pozavidjeli.


Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.