TUZLARIJE - BILTEN TK

06.04.2009.
Održana 80. redovna sjednica Vlade TK

Na danas održanoj redovnoj 80. Sjednici Vlade TK usvojen je Izvještaj o radu Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak u 2008. godini. Među najznačajnijim aktivnostima bilo je subvencioniranje kamata za dugoročne kredite malim i srednjim preduzećima za obrtnike, a podržani su i tradicionalni zanati.

Po osnovu subvencioniranja kamata iz Budžeta TK mala i srednja preduzeća, obrtnici i udruženja su dobili više od 450 000 KM dok je TK od Federalnog Ministarstva za razvoj, poduzetništvo i obrt dobio 820 000 KM u 2008. godini.
Kod onih koji su korisili kredite sa kamatom od 2 % ukupno je otvoreno novih 180 radnih mjesta, kod grupe početnika uposleno je 68 radnika što znači da je ukupno otvoreno 248 radnih mjesta.
U nastavku rada sjednice Vlade TK, usvojen je Izvještaj o finasijskom poslovanju JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona za 2008. godini sa Prijedlogom mjera za poboljšanje rada na higijenskoj ispravnosti namirnica animalnog porijekla i dijagnostike zaraznih bolesti životinja. Ova Javna ustanova u prošloj godini ostvarila je ukupne prihode od 1 054 568 KM a ukupni rashodi bili su 992 568 KM.
Nakon razmatranja danas je Vlada TK dala i saglasnost na Program proritentnih kapitalnih ulaganja u oblasti zdravstva. Riječ je o kapitalnim ulaganjima na području TK u 2009. godini u iznosi od nešto manje od 4 miliona KM.

Usvojena je i Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o radu nadzornih odbora u privrednim društvima u kojima prava i obaveze vlasnika kapitala po osnovu državnog kapitala vrši Vlada Kantona za 2008. godinu.

Ministarstvo je pratilo rad nadzornih odbora u Fabrici obuće Aida, Livnici čelika i TTU Tuzla, KHK Lukavac, Elektromontaža i Polet Tuzla, Unioninvest – Elektromontaža i Unioninvest – Mašinska montaža Tuzla, Resod – Guming i Rudnik soli Tuzla, Rudnik krečnjaka Vijenac i Rudnik nemetala Kladanj.

Ocjena resornog Ministarstva je da su nadzorni odbori radili u složenim uslovima poslovanja. To se posebno odnosi na Fabriku obuće Aida u kojoj su u međuvremenu predsjednik i jedan član Nadzornog odbora podnijeli ostavke. Nakon analiziranja poslovanja ovih privrednih društava u toku prošle godine Ministarstvo će poduzimati i konkretne mjere.

S.M.