TUZLARIJE - BILTEN TK

03.04.2009.
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta
Posjeta Gimnaziji ˝Meša Selimović˝


U okviru svojih redovnih aktivnosti Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, organizuje radne posjete školama sa područja Tuzlanskog kantona.Odlazak na teren, u obrazovno-odgojne institucije, dobar je način da se osim stalne komunikacije, izvrši uvid u process obrazovanja, da se provjere uvjeti rada u školama, ali i da se planiraju naredni projekti.

Nakon prošlosedmične posjete dijelu tuzlanskih škola, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, doc.dr.Mirzeta Hadžić Suljkić sa saradnicima iz Odjela za obrazovanje, boravila je u posjeti Gimnaziji “Meša Selimović”.



Tokom posjete predstvnici resornog ministarstva razgovarali su sa rukovodstvom škole o sredstvima koja su u protekle dvije godine uložena u poboljšanje uslova rada.Zahvaljujući upravo njima(uloženim sredstvima)u iznosu od oko 142.000, 00 KM, u ovoj obrazovno-odgojnoj ustanovi nabavljena je nova oprema, računari i namještaj, urađena je rekonstrukcija južnog dijela objekta kao i rekonstrukcija sportske dvorane.

Osim pomenutog, Gimnazija “Meša Selimović” jedna je od 20 škola koja je kroz pilot projekat resornog ministarstva obezbijedila uvezivanje knjižnog fonda u bibliotečke informacione sisteme školskih biblioteka, kako sa područja Tuzlanskog kantona tako i sa drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Predstavnici resornog ministarstva razgovarali su sa učenicima škole koji su postigli odlične rezultate na kantonalnim, državnim i internacionalnim takmičenjima, i to :

1. Kantonalno takmičenje u stonom tenisu, osvojeno I mjesto u muškoj i ženskoj konkurenciji
2. Kantonalno takmičenje u poznavanju stranih jezika (Engleski jezik) I mjesto – škola, I i II mjesto u znanju engleskog jezika kao prvog stranog jezika
3. EUFOR-ovo takmičenje na nivou BIH, tema «Ljepota različitosti», I mjesto
4. Internacionalno takmičenje u poznavanju Francuskog jezika pod nazivom «Proljeće gimnazijalaca», II mjesto
5. Internacionalno takmičenje u poznavanju Njemačkog jezika kao stranog jezika među populacijom srednjoškolaca, III mjesto, i ovo je jedina škola iz BIH koja je učestvovala na ovom takmičenju
6. Kantonalno takmičenje iz Fizike- sedam učenika škole ostvarilo je plasman za Federalno takmičenje.

“Iskreno se radujem vašim uspjesima.Oni su najbolji pokazatelj koliko je značajno i važno ulagati u obrazovanje.Vi više niste samo đaci nego i ambasadori vaše škole, našeg Kantona i naše Države”, između ostalog, poručila je ovom prilikom ministrica doc.dr.Mirzeta Hadžić Suljkić.

Ova radna posjeta bila je i dobra prilika da se razgovara o aktivnostima i projektima koji predstoje u narednom periodu.

Tokom radne posjete predstavnici ministarstva i ministrica doc.dr.Mirzeta Hadžić Suljkić, razgovarali su sa uposlenim u ovom uspješnom obrazovno-odgojnom kolektivu koji ove godine slavi jubilej, 110 godina postojanja, te su posjetili kabinete u kojima se odvija nastava iz Informatike i Biologije.

Odjeljenje za informisanje