TUZLARIJE - BILTEN TK

01.04.2009.
Delegacija turske farmaceutske industrije u posjeti TK


Delegacija Tuzlanskog kantona primila je danas u radnu posjetu delegacije turske farmaceutske kompanije Bilim i njihove domaćine u Bosni i Hercegovini predstavnike kompanije Tuzlafarm.


Na sastanku je, između ostalog bilo govora o aktualnim procedurama i zakonskoj regulativi kada je u pitanju nabavka i snadbdijevanje stanovništva Tuzlanskog kantona lijekovima i drugim farmaceutskim materijalom. Posebna pažnja posvećena je planiranim projektima i investicijama kompanije Bilim na području Tuzlanskog kantona. Naime, turska kompanija u saradnji sa domaćim partnerom Tuzlafarm-om, planira izgradnju fabrike za proizvodnju lijekova na području Tuzlanskog kantona.

„Vrijednost investicije u vidu izgradnje novog pogona za proizvodnju lijekova procjenjuje se na oko 2 do 3 miliona eura. Ako se uzme u obzir da ovu fabriku planiramo izgraditi tako da zadovoljava evropske standarde, uključujući i GMP standard, smatramo da će njeno otvaranje u Bosni i Hercegovini doprinijeti i daljem razvoju i produbljivanju dobrih odnosa BiH i Turske.“ Izjavio je Gorkem Demirten, menadžer za izvoz kompanije Bilim.



Inače, Bilim pharmaceuticals je u saradnji sa partnerom Tuzlafarmom već tri godine prisutan na tržištu Bosne i Hercegovine i bilježi konstantan razvoj i porast prometa. Kompanija je osnovana 1953. godine, upošljava preko 1000 uposlenika i treća je kompanija po prometu na tržištu Turske.

„Tuzlanski kanton ima dva interesa kada su u pitanju projekti kompanije Bilim. Prvi interes ogleda se u povećanju broja kvalitetnih lijekova na tržištu, a drugi, što je i interes Vlade Tuzlanskog kantona, jeste zajednička investicija Bilim-a i Tuzlafarm-a koja će između ostalog obezbijediti i nova radna mjesta prvenstveno za studente Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.“ Istakao je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Asim Musić.

Osim ministra Musića, delegaciju Tuzlanskog kantona činili su ministar obnove, razvoja i povratka Sead Mujanović, Savjetnik za industriju, energetiku i rudarstvo u Uredu premijera TK, Mustafa Burgić, Elmir Čičkušić v.d. direktora UKC-a Tuzla, te Devleta Čičkušić i Samir Mukinović iz Ministarstva zdravstva TK.

Delegaciju iz Turske predvodili su Alija Omerhodžić, vlasnik Tuzlafarm-a, Rasim Jusufović predsjednik Uprave Tuzlafarm-a, Semir Turbić direktor Sektora za zastupstva u Tuzlafarm-u, te Eryilmaz Atikalioglu i Gorkem Demirten, menadžeri za izvoz kompanije Bilim pharmaceuticals.

Odjeljenje za informisanje