TUZLARIJE - BILTEN TK

01.04.2009.
Policija našla način za suzbijanje lažnih dojava


Policija MUP TK-a je koristeći se iskustvom i provjerenim metodama, pronašla način suzbijanja dosadašnje negativne pojave lažnih dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama na području Tuzlanskog kantona, koje su se većim dijelom odnosile na obrazovne, ali i druge institucije.

To potvrđuje i efikasnost policije koja je za manje od 48 sati, u periodu od 27. do 30.03.2009. godine, u četiri slučaja identifikovala učinioce ove vrste krivičnih djela.

Radi se o dvije maloljetne osobe, inače učenicama srednjih škola i to E.S. koja učenica prvog razreda Trgovačke škole (jedna dojava) i F.S. učenici prvog razreda Hemijske škole (tri dojave).

U službenim prostorijama MUP TK-a, uz prisustvo roditelja – staratelja, nakon uzimanja izjava od osumnjičenih i svjedoka (maloljetnika I.M. i A.M.) utvrđeno je da su naprijed navedena lica, izvršioci krivičnih djela lažnih dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama.

MUP TK-a apeluje na roditelje, nastavnike i sve građane, da sa svoje strane ukažu na ozbiljnost ove negativne pojave, kao i posljedice za sve počinioce lažnih dojava, u cilju njenog sprečavanja, te da na taj način daju svoj doprinos općem stanju sigurnosti.