TUZLARIJE - BILTEN TK

09.03.2023.
Energijski certifikat uručen područnoj školi „Stari Đurđevik“:
Aktivnosti koje utiču na smanjenje klimatskih promjena

Tuzlarije


Svečanosti uručivanja energijskog certifikata u područnoj školi „Stari Đurđevik“ prisustvovali su danas ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić i ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović. Kruna je to realizovanog projekta energijske efikasnosti koji su zajedničkim snagama proveli Caritas Švicarske, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Ministarstvo obrazovanja i nauke TK.

Tuzlarije


Izrazivši zadovoljstvo što je projekat u potpunosti priveden kraju ministar Omerović je kazao da su resorna ministarstva kao i Vlada TK opredijeljeni da sa drugim partnerima rješavaju probleme zagrijavanja u svim školama na području TK.

Tuzlarije


- Ovo je jedan model, postoje i drugi modeli i mi ćemo aktivno tragati za rješenjima kako bi svake zime škole bile spremne da učenici rade u najboljim uslovima, kazao je ministar Omerović.

Okvirni program „Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva – EE FAZA III“ provodi se na prostoru cijelog Tuzlanskog kantona. Područnu školu „Stari Đurđevik“ pohađa 137 đaka u 5 odjeljenja od prvog do 5. razreda.

Tuzlarije


- Velika mi je čast da možemo prisustvovati završnoj fazi projekta primjene energijske efikasnosti na objekte iz oblasti obrazovanja gdje je sa Caritasom Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK provelo proceduru primjene energijske efikasnosti, kazala je ovom prilikom ministrica Ajšić naglasivši da je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice u projektu učestvovalo sa 150.000 KM a isti je iznos doprinos Caritasa Švicarske.

Projekt menadžer Caritasa Švicarske Fuad Imamović kazao je da je danas završen ukupan ciklus energijske sanacije a nakon toga urađeno prebacivanje sistema grijanja sa fosilnih goriva, tj. uglja na sistem toplotne pumpe.

Tuzlarije


- Na taj način smo smanjili energetsku potrebu objekta za grijanjem za 60 % a ugradnjom toplotne pumpe dodatno smo napravili uštedu u potrošnji energije i izbacili ugalj iz sistema grijanja, rekao je Imamović.

- Sretni smo što smo dio uspješne priče realizacije projekta vezano za energetsku efikasnost gdje je „utopljena“ Područna škola „Stari Đurđevik“ sa vanjskom fasadom i termoizolacijom kao i stolarijom te instalirana geotermalna pumpa u sistemu zemlja-voda, rekao je direktor škole Ibrahim Đihanović obradovan što će to poboljšati kvalitet rada i komoditet rada i učenika i uposlenika škole.

Na današnjoj svečanosti još jednom je naglašeno da je 2022. godina bila prepoznatljiva po projektima energijske efikasnosti ali da će taj način rada i dalje obilježavati rad ministarstava i Vlade TK.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK