TUZLARIJE - BILTEN TK

24.01.2008.
Održana 17. vanredna sjednica Vlade TK
Utvrđena nova osnovica za obračun plata budžetskih korisnika


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila osnovicu za obračun plaća budžetskih korisnika u periodu januar-mart 2008. godine. Ispoštovano je obećanje dato sindikatima zaposlenih u upravi, pravosuđu, policiji i obazovanju o povećanju plaća budžetskih korisnika, prilikom usvajanja budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.

Osnovica za obračun plaća, odnosno najniža neto plaća, koja će u prava tri mjeseca 2008. godine iznositi 372, oo KM dobivena je množenjem ranijeg najnižeg koeficijenta 3, 24 sa dogovorenih 115 KM.

U skladu s novom osnovicom Vlada je danas donijela izmijenjenu Uredbu o plaćama i naknadama plaća policijskih službenika, izmijenjenu i dopunjenu Odluku o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika u organima državne službe i izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o osnovama i mjerilima za utvrđivanje plaća i drugih ličnih primanja uposlenika u javnim ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i u oblasti kulture.

Novi platni razredi odnosno koeficijenti koji će se množiti sa novom osnovicom, 372, 00 KM, dobiveni su na način da je raniji najniži koeficijent 3, 24 pretvoren u koeficijent 1, a svi viši koeficijenti budžetskih korisnika samo su tehnički preračunati proporcionalno odnosu ranijeg i novog najnižeg koeficijenta.

Na ovaj način Vlada Tuzlanskog kantona je ispoštovala Član 8. Općeg kolektivnog ugovora koji propisuje da je najniža neto plaća osnovica za obračun osnovne plaće zaposlenika.

Ukoliko u međuvremenu Vlada Federacije BiH, u skladu sa Zakonom o državnoj službi FBiH, utvrdi jedinstvenu osnovicu za obračun plaća u Federaciji BiH, Vlada Tuzlanskog kantona će svoju Odluku uskladiti sa odlukom Vlade Federacije BiH.

Naknada za ishranu budžetskim korisnicima u periodu januar-mart 2008. godine, prema današnjoj odluci Vlade Kantona, ostaje 10 KM dnevno.
V
lada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Kriterije, uslove i postupak raspodjele
385 000, 00 KM koliko je u budžetu Tuzlanskog kantona predviđeno za manifestacije u 2008. godini. Kriteriji predviđaju sufinansiranje manifestacija koje afirmišu ekonomski i održivi razvoj Tuzlanskog kantona, one koje uključuju programe međunarodnog učešća i saradnje, manifestacije sajamskog karaktera na području Tuzlanskog kantona, manifestacije kojima se obilježavaju značajni datumi, događaji i ličnosti od značaja za Kanton, FBiH i BiH i druge manifestacije koje su od interesa za Tuzlanski kanton.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za produženje Ugovora o djelu stručnim licima angažovanim u ovom Ministarstvu, u Odsjeku za saobraćaj, do okončanja procedure popune upražnjenih radnih mjesta, koja je u toku.

Data je i saglasnost za raspisivanje javnog oglasa za izbor pomoćnika ministra za obrazovanje i nauku.

Vlada je danas zadužila resorna ministarstva da u roku od 15 dana u okviru svojih nadležnosti prikupe podatke o visinama plaća i naknadama menadžmenta odnosno predsjednika i članova upravnih i nadzornih odbora u preduzećima, javnim ustanovama i drugim pravnim licima u kojima Vlada Tuzlanskog kantona ima upravljačka prava odnosno druga prava u ime Tuzlanskog kantona kao osnivača. Informaciju će potom razmatrati Vlada Tuzlanskog kantona kako bi se utvrdila usklađenost plaća i naknada sa odgovarajućim propisima i odlukama Vlade Kantona.

Odjeljenje za odnose s javnostima
Vlade Tuzlanskog kantona