TUZLARIJE - BILTEN TK

16.04.2009.
Otvorena manifestacija
Dani zdravstva TK

U Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli sinoć je svečano otvorena ovogodišnja sajamska manifestacija Dani zdravstva Tuzlanskog kantona.

U naredna dva dana, od 16. i 17. aprila, Tuzla je mjesto susreta osoba i institucija koje se zalažu za očuvanje i unaprijeđenje zdravlja pojedinaca i zajednice. Ovom manifestacijom, kroz niz okruglih stolova na kojima će biti govora o aktualnim temama iz oblasti zdravstva, zdravstneve zaštite, zakonodavstva, standardima i kvaliteti u zdravstvu ali i iskustvima zdravstvenih sistema iz okruženja, organizatori nastoje doprinijeti povezivanju iskustava iz različitih struka i područja rada iz oblasti zdravstva.



Na ovogodišnjoj manifestaciji učešće je uzelo ukupno 19 izlagača od čega 12 farmaceutskih kompanija i kompanija koje se bave distribucijom medicinske opreme.

„Ovom manifestacijom želimo doprinijeti povezivanju iskustava iz različitih struka i područja rada u svrhu očuvanja i unaprijeđenja zdravlja i kvalitete života kako pojedinca, tako i cijele zajednice. Kroz susrete učesnika i posjetilaca ove manifestacije napravit ćemo zajednički iskorak ka novim mogućnostima za zdravlje, ali i uopšte kvaliteti življenja.“ Istakao je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Asim Musić.

Kao što se i očekivalo, danas održani okrugli stolovi koji su za teme imali Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, trendove u liječenju kardiovaskularnih bolesti, kvalitet u zdravstvu i akreditacijske standarde, te projekat informatizacije zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona, izazvali su veliku pažnju kako stručnog osoblja tako i medija.


Za sutra, 17.04.2009.godine, pored sajamsko – izložbenih aktivnosti programom je predviđeno održavanje konferencija sa slijedećim temama:
Od 09:00 do 09:40 sati „Novi trendovi prevencije, liječenja i rehabilitacije u sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti“:
o Dijaliza jučer, danas, sutra,
o Tromboliza u terapiji moždanog udara,
Od 10:00 do 11:30 sati „Zakon o zdravstvenoj zaštiti-nacrt“ i „Novi trendovi prevencije, liječenja i rehabilitacije u sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti“:
o Operativni tretman fraktura dugih cjevastih kosti intramedularnom fiksacijom,
o Savremene metode laboratorijske dijagnostike u imunologiji,

Od 11:50 do 12:30 sati „Novi trendovi prevencije, liječenja i rehabilitacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“:
o Centar za mentalnu rahabilitaciju,
o Novi pristup i dijagnostici i liječenju bračne neplodnosti,

Od 13:30 do 13:50 sati „Magnetna rezonanca u ortopediji sa osvrtom na magnet koljena“.

Sajamsku manifestaciju Dani zdravstva Tuzlanskog kantona ove godine organiziraju Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja, Zavod za javno zdravstvo, Ljekarska komora Tuzlanskog kantona, Univerzitetski klinički centar Tuzla, a generalni pokrovitelj manifestacije je Vlada Tuzlanskog kantona.


Priredio(la): S.M.