TUZLARIJE - BILTEN TK

18.04.2023.
20 mjera Vlade TK za 2023. godinu

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je predstavio 20 mjera Vlade TK čije se izvšenje očekuje tokom 2023. godine. Radi se o tačno definisanim ciljevima koji bi trebali da poluče konkretne benefite za građane Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


„Kako smo to i najavili prilikom imenovanja ovog saziva Vlade Tuzlanskog kantona, i u ovoj godini nastavljamo istim modelom rada, kako smo to započeli prošle godine, a za što su se građani izuzetno pohvalno izjasnili. To je model mjere – obećanja i njegovog izvršenja, što omogućava mjerljivost rada Vlade Tuzlanskog kantona“, kazao je premijer, dodajući da je ove godine napravljen i dodatni iskorak. Za razliku od prošle godine i 18 zacrtanih i ostvarenih mjera, ove godine Vlada je planirala dvije mjere više, te je danas prezentirano ukupno 20 mjera, čiji su rokovi izvršenja kategorizirani u tri preostala godišnja tromjesečja.

„U prvih 100 dana Vlade TK, kada je ustaljena demokratska praksa mjerenja „prolaznog vremena“ vlada, realizirat ćemo prvih 5 mjera, a jednu od tih mjera, ukidanje plaćanja premije, markice, zdravstvenog osiguranja smo već izvršili“, kazao je premijer Halilagić.
Tuzlarije


„Ostale mjere planirali smo realizirati do kraja godine i to tako da u drugih 100 dana, odnosno ukupno 200 dana od dana imenovanja ili do 30. septembra realiziramo narednih šest mjera, te do kraja kalendarske godine i preostalih devet mjera. Određeni dio mjera se odnosi na kontinuirane aktivnosti tako da je njihovo izvršenje već u toku, ali o konačnom izvršenju mjere moći ćemo govoriti tek po isteku kalendarske godine“, rekao je premijer Halilagić, te medijima prezentirao svih 20 mjera.

Tako je u prvih 100 dana ili do 30. juna planirano ukidanje plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, poboljšanje statusa boračke populacije i uvođenje u pravo na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih boraca, maturalni poklon - jednokratna novčana pomoć maturantima radi pripreme za maturu, osiguranje 1 milion KM za podršku naučno-istraživačkom radu, te izrada i stavljanje u funkciju Registra podataka o nositeljima javnih funkcija i imovini u TK.
Za drugih 100 dana ili do 30. septembra planirano je otvaranje i puštanje u funkciju Gate III i parkinga na Međunarodnom aerodromu Tuzla, kupovina zemljišta i projektovanje PU Živinice i PU Tuzla, izrada glavnog projekta za Sud u Lukavcu, kao i nastavak prošlogodišnje mjere jednokratne pomoći penzionerima u iznosu od 100, 00 KM, te dodjela besplatnih udžbenika za sve osnovce.

Do kraja kalendarske godine Vlada je planirala pokretanje procedura za nabavku mobilnog mamografa i za uređenje akušerske klinike na JZU UKC Tuzla, otvaranje i puštanje u funkciju objekata Centar za autizam “Meho Sadiković” Tuzla i Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli, izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu glavnog projekta zgrade Vlade TK, pripremu projektne dokumentacije i projektovanje Kampusa Univerziteta u Tuzli, te osiguranje sredstava za projektnu dokumentaciju za Urgentni centar pri UKC Tuzla, kao i nastavak aktivnosti iz 2022. godine, a koje se odnose na materijalno-tehničko i kadrovsko jačanje Uprave policije i isplatu naknade 996.00 KM mjesečno za majke porodilje.

Premijer Halilagić se složio da se radi o ambicioznom planu i ipak, uz obećanje da će Vlada Tuzlanskog kantona raditi punim intenzitetom, izrazio i određenu rezervu naspram ispunjenja određenih mjera.
„Neke od mjera nisu u isključivoj nadležnosti, niti u mogućnostima Vlade TK, Na primjer, neke od mjera uslovljene su tenderskim procedurama i podložne su određenim prolongiranjima na koje mi nažalost ne možemo utjecati, ali sam siguran da ćemo u zadatim rokovima uraditi sve ono što bude u našim ingerencijama i u našim mogućnostima da se sve mjere realiziraju u zacrtanim rokovima“, zaključio je premijer Halilagić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK