TUZLARIJE - BILTEN TK

19.04.2023.
Održana 4. vanredna sjednica Vlade TK:
Zaustavljeni negativni trendovi u poslovanju UKC-a

Na danas održanoj vanrednoj sjednici, koja bi se mogla okarakterisati i tematskom, s obzirom je tema analize bilo stanje na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, Vlada je prihvatila Informaciju o stanju i poslovanju JZU UKC Tuzla.

Tuzlarije


Istaknuto je da je Vlada Tuzlanskog kantona je u periodu, obuhvaćenom ovom Informacijom, iz Budžeta Tuzlanskog kantona izdvojila oko 18 miliona KM za poboljšanje rada i funkcionisanja Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, od čega je najveći dio odobrenih sredstava planiran za nabavku neophodne medicinske opreme. Također iskazana je spremnost da Kantonalna vlada, kao i do sada, prati stanje i, u okviru svoje nadležnosti i mogućnosti, pruža svaki vid podrške Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar Tuzla, a sve u cilju prevazilaženja i rješavanja zatečenog stanja u svim segmentima.

Opredjeljenje i prioritet Vlade Tuzlanskog kantona je da se građanima Tuzlanskog kantona omogući pružanje što kvalitetnijih zdravstvenih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite koju pruža Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla, a da se, također, i zdravstvenim radnicima poboljšaju uslovi za pružanje zdravstvenih usluga.

Tuzlarije


Kada je u pitanju stanje medicinske i tehničke opreme u danas prihvaćenoj informaciji se navodi da je dugogodišnji nemar rezultirao da se trenutno rad u ovoj ustanovi obavlja sa medicinskom opremom koja je 87 % amortizovana. Kako bi se stanje popravilo, te stvorili osnovi za dalji razvoj, prošle godine je Uprava UKC-a u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona, kao jednim od osnivača pokrenula dva značajna projekta nabavke medicinske i druge potrebne opreme.

U prvoj aktivnosti Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala je 10 miliona KM za nabavku značajne količine medicinske opreme, od čega su po vrijednosti najznačajnije, neurohirurški mikroskop za operativne zahvate, 3 endoskopska stuba i oprema za laboratorijsku dijagnostiku. Određeni dio nabavke ove opreme je već realizovan, a dio je u toku.

U drugoj aktivnosti Vlada je odobrila dodatnih 7.750.000, 00 KM, uz 3 miliona KM bankarske garancije za nabavku linearnog akceleratora i tenderska procedura za ovu nabavku je u toku, a prema riječima direktora moglo bi se očekivati da akcelerator pacijentima bude na raspolaganju za oko tri mjeseca. Radi se o uređaju koji je, zbog svoje dotrajalosti, jedan od glavnih razloga zbog čega su onkološki pacijenti terapije primali u Mostaru, Sarajevu i Zenici.

Osim navedenog, a pored brojnih drugih intervencija u saniranje postojeće i nabavku nove opreme, Vlada je pomogla i nabavku 100 računara na UKC-u, a u cilju informatizacije medicinskih procesa i priključenja na kantonalni zdravstveni informacioni sistem.

S druge strane, u Izvještaju se konstatuju i brojni finansijski problemi koji opterećuju rad JZU UKC Tuzla. Sredinom prošle godine dug UKC-a Tuzla iznosio je oko 103 miliona KM, od čega se na obaveze prema dobavljačima odnosi oko 49 miliona KM, a akumulirani gubitak je iznosio skoro 59 miliona KM. Aktivnostima Vlade TK i Uprave UKC-a taj dug je do kraja 2022. godine umanjen za nešto više od 10 miliona KM, te da je stanje duga na kraju godine iznosilo oko 93, 7 miliona KM. Posmatrajući samo prošlu godinu, podijeljenu na dva polugodišta, u prvih 6 mjeseci 2022. godine ostvaren je gubitak u iznosu od skoro 8 miliona KM, dok je u drugom polugodištu ostvaren pozitivan finansijski rezultat u iznosu od nešto više od 7 miliona KM. Navedeni finansijski pokazatelji govore da je u toku druge polovine prošle godine u značajnoj mjeri zaustavljeno negativno poslovanje UKC-a, te da su prisutni novi, pozitivni trendovi u poslovanju UKC-a Tuzla.

Ovdje treba napomenuti i da je Vlada intervencijom pomoći iz robnih rezervi Tuzlanskog kantona uticala i na smanjenje troškova hrane i sredstava za održavanje higijene u toku 2022. godine.

Sve naprijed navedeno jasno pokazuje da du od polovine prošle godine, Uprava UKC-a Tuzla i Vlada Tuzlanskog kantona, značajne napore i fokus pažnje usmjerili prema Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Rezultat takvog djelovanje jesu rekordna ulaganja u materijalno - tehnička sredstva koja daju benefite kako korisnicima medicinskih usluga, tako i uposlenicima, te unaprjeđenje radno-statusnih pitanja uposlenika.

Zajedničkim djelovanjem zaustavljeni su negativni trendovi u poslovanju, te stvorene pretpostavke da Univerzitetski klinički centar Tuzla, uz podršku oba svoja osnivača, Vlade FBiH i Vlade TK, ponovno zauzme lidersku poziciju u oblasti pružanja medicinskih usluga u regionu. Poziciju koja je u proteklim godinama nažalost značajno poljuljana. U prilog tome govori i činjenica da je UKC Tuzla već tokom prošle godine nastavio intenzivan rad na edukaciji medicinskog i drugog osoblja, te uvođenju novih medicinskih procedura i zahvata u svoj rad.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK