TUZLARIJE - BILTEN TK

15.04.2009.
Obilježeno 17 godina od formiranja Armije BiH


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas je prisustvovao centralnoj svečanosti obilježavanja 17. godišnjice od formiranja Armije BiH, koju je organizovao Kantonalni savez demobilisanih boraca.




Na svečanosti, koja je održana u Čeliću, okupio se veliki broj bivših pripadnika Armije RBiH, predstavnici boračkih organizacija i saveza te građani.

Čestitke u povodu ovog izuzetno važnog historijskog datuma danas su u svojima obraćanjima uputili predsjednik Federalnog i Kantonalnog saveza te općinske organizacije demobilisanih boraca Čelića, predsjednik Kantonalnog saveza ratnih vojnih invalida, načelnik općine Čelić, ministar za boračka pitanja i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Tuzlanskog kantona.



Istaknuta je važnost obilježavanja ovog datuma i prenošenja spoznaje o njegovom značaju na mlađe generacije.

Obraćajući se prisutnima i premijer Mujić je naglasio da je 15. april 1992. godine jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše zemlje jer su formiranjem Armije ujedinjene sve istinske bosanskohercegovačke patriote u njenoj odbrani.

„Naravno i ovaj dan nas podsjeća na obavezu svih nas da svakodnevno radimo na stvaranju uslova u kojima neće biti narušeno dostojanstvo bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i njihovih porodica. Danas je oblast boračke zaštite opterećena brojnim problemima, kao i mnoge druge sfere u našem društvu.
To nam, naravno, ne smije i ne može biti opravdanje da probleme sa kojima se suočavamo još efikasnije ne rješavamo.
Očekujem da ćemo u tim aktivnostima imati izuzetno dobru saradnju sa boračkim udruženjima, kao što je to bilo i u prethodnom periodu. Sjećanje na historijske dane i na jedan od najtežih perioda u historiji BiH mora nam biti poticaj da danas, u vremenu kojem je simbol ekonomska kriza, ne posustanemo“ istakao je premijer Mujić.Kantonalni savez demobilisanih boraca danas je brojnim pojedincima i kolektivima uručio zahvalnice za podršku koju su pružili u obilježavanju 15. aprila. Zahvalnice su uručene i Vladi Tuzlanskog kantona te kantonalnim ministrima Bahriji Mehuriću i Seadu Omerbegoviću.

U okviru obilježavanja 17. godišnjice od formiranja ARBiH danas je u Čeliću upriličen i prijem kod općinskog načelnika, polaganje cvijeća na spomen obilježja šehidima i poginulim borcima te sportska takmičenja.


Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.