TUZLARIJE - BILTEN TK

15.04.2009.
Posjeta njemačkog ambasadora Tuzlanskom kantonu



Na poziv Premijera Tuzlanskog kantona danas je u prvoj zvaničnoj posjeti Tuzlanskom kantonu boravio njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt sa suprugom.
Tokom susreta sa delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona premijer Enes Mujić je upoznao ambasadora Schmidta sa osnovnim karakteristikama Tuzlanskog kantona, činjenicama da je ovo najmnogoljudniji kanton sa vrlo značajnim privrednim potencijalima i izuzetnim dostignućima u različitim oblastima, kao što su obrazovanje i zdravstvo.



„Tuzlanski kanton proizvodi 50% električne energije u Federaciji BiH. Osim toga smo i veliki potrošač energije što govori o ekonomskoj moći ovog područja i vrlo značajnim energetskim potencijalima“ istakao je premijer Mujić.
Amabasador Schmidt je istakao da je ugodno iznenađen ovim pokazateljima posebno imajući u vidu koliko su danas u svijetu u prednosti područja koja imaju potencijale za proizvodnju električne energije. Poseban interes Ambasador je iskazao za pitanje povratka i podrške koju povratnici ovdje imaju.
„Podrška povratnicima i izgradnja suživota od izuzetne su važnosti za put BIH ka Evropskoj uniji. Vrlo je važno stvaranje ambijenta iz kojeg ćete Evropi slati poruku da ovdje ljudi žive jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. To je jedan od razloga zbog koji i Evropa ima interes da Bosna i Hercegovina uđe u Uniju“ istakao je ambasador Schmidt.
Premijer Mujić je istakao da je tokom rata najznačajniji broj prognanika svoje utočište našao upravo na prostoru današnjeg Tuzlanskog kantona i da se ovom pitanju svih ovih godina posvećuje posebna pažnja. Ambasadora Schmidta premijer Mujić je upozao da Tuzlanski kanton prednjači po izdvajanjima za podršku kako povratnicima u Tuzlanski kantona tako i povratnicima u Republiku Srpsku.
Naglašeno je da je pitanje održivog povratka, a posebno sa aspekta obezbjeđenja posla za povratnike, od presudne važnosti za kvalitetan završetak ovog procesa.

Tokom posjete Tuzlanskom kantonu njemački ambasador u BiH susreo se sa načelnikom općine Tuzla, rektorom Tuzlanskog Univerziteta, a upriličen je obilazak ICMP-evog Centra za koordinaciju identifikacija i ICMP-evog Podrinje identifikacijskog projekta u Tuzli.
Supruga ambasadora gđa Barbara Veh-Schmidt, inače specijalista palijativne medicine, tokom dana se susrela sa rukovodstvom Univerzitetskog kliničkog centra i obišla Hospis UKC-a Tuzla.

Ambasador Njemačke u Bosni i Hercegovini posjetio Univerzitet u Tuzli

U prvoj zvaničnoj posjeti Tuzli i Tuzlanskom kantonu danas je boravio ambasador Njemačke u BiH, gospodin Joachim Schmidt. Tokom dana, njegova Ekselencija održala je radni sastanak sa rektorom Univerziteta u Tuzli, profesorom Džemom Tufekčićem i saradniciama, te sa ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Tuzlanskog kantona, doc.dr. Mirzetom Hadžić – Suljkić.



Tokom sastanka razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji Univerziteta u Tuzli i resornog Ministarstva sa obrazovnim institucijama iz Njemačke, gdje je saradnja sa svih strana ocjenjena izuzteno uspješnom. Kako se danas moglo čuti, posebno značajan je doprinos koji je Njemačka dala osnivanju Rektorske konferencije u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, razgovaralo se o nostrifikaciji bosanskohgercegovačkih diploma kao i približavanju visoko školskih ustanova iz naše zemlje europskom akademskom prostoru, Bolonjskom procesu, razmjeni studenata i nastavno naučnih radnika, stipendiranju, te ponovnom angažovanju Bosch (Boš) lektora na Univerzitetu u Tuzli.

Ministrica Hadžić Suljkić, upoznala je ambasadora Schmidt-a sa postojanjem Agencije za visoko obrazovanje BIH, te činjenicom da je Univerzitet u Tuzli prvi Univerzitet koj je dobio Akreditaciju (licenciranje Univerziteta). Na zadovoljstvu svih prisutnih dogovoreni su i određeni projekti čija se realizacija može očekivati u narednom periodu.


Odjeljenje za informisanje