TUZLARIJE - BILTEN TK

23.05.2023.
Utvrđen nacrt Strategije razvoja turizma TK

Vlada je danas utvrdila nacrt Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2022-2027. godina. Ovo je sektorska strategiju fokusirana na oblast turizma na području Tuzlanskog kantona, a njom se definišu javne politike koje će omogućiti što kvalitetniji razvoj turizma na području Kantona te ostvariti doprinos njegovom cjelokupnom razvoju.

Tuzlarije
Panonika - foto arhiva


Strategija razvoja turizma Tuzlanskog kantona uvažava prioritete prostornog razvoja Kantona i razvojne pravce definirane u Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021–2027. godina, strateškim dokumentima Federacije i dokumentima relevantnim za proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, posebno u dijelu turizma.

Ona uvažava i prioritete i pravce razvoja utvrđene u sektorskim strategijama za oblast turizma izrađenim na nivou lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona. Značaj izrade ovog sektorskog dokumenta ogleda se u planskom usmjeravanju razvoja turizma Tuzlanskog kantona kako bi se u skladu sa dostupnim resursima ostvarili maksimalni efekti u poticanju razvoja ove razvojne oblasti Tuzlanskog kantona.

Strategijom je predviđeno da se doprinos razvoju turizma realizira kroz dva cilja, razrađena u 5 prioriteta i 10 mjera, a strateški ciljevi su: poticati razvoj održivog turizma u Tuzlanskom kantonu i unaprijediti konkurentnost turizma Tuzlanskog kantona. Ukupna planirana sredstva za realizaciju Strategije u planskom periodu iznose oko 48, 5 miliona KM, od čega se oko 28, 5 miliona odnose na budžetska sredstva, a 21 milion se planira osigurati iz drugih izvora.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK