TUZLARIJE - BILTEN TK

14.04.2009.
Vlada TK
Usvojeni izvještaji o radu tri ministarstva


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je usvojila Izvještaje o radu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva pravosuđa i uprave u 2008. godini.



Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice poslove iz svoje nadležnosti obavlja kroz dva odjeljenja: Odjeljenje prostornog uređenja i građenja i Odjeljenje zaštite okolice i prirode, a nakon usvajanja Prostornog plana Tuzlanskog kantona do 2025. godine formiran je i Zavod za prostornog planiranje i urbanizam.

Ovo Ministarstvo je tokom prošle godine radilo na pripremi zakonskih i podzakonskih akata te poslovima vezanim za praćenje provedbe Prostornog plana Tuzlanskog kantona. U dijelu upravnih postupaka Ministarstvo je imalo 70 predmeta od kojih je 45 riješeno, a 25 je u fazi rješavanja.

Primljeno je i 118 zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole i odobravanje planova aktivnosti, a 24 zahtjeva su prenesena iz prethodne godine. Riješen je 101 zahtjev, a u fazi rješavanja je ostao 41 zahtjev.

S obzirom na probleme koji su se javili u procesu provođenja projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije Ministarstvo je u okviru dijela svojih nadležnosti vodilo niz aktivnosti koje su se odnosile na pokušaje da se nastavi spomenuti projekat na području općine Lukavac, ali i na traženje nove lokacije, s obzirom na to da je realizacija projekta u Lukavcu, zbog otpora lokalnog stanovništva zaustavljena.
Posredstvom ovog Ministarstva u općinama Tuzlanskog kantona realizovano je niz projekata za koje je izdvojeno 2 466 000, 00 KM namjenskih sredstava.

Ekološki projekti nevladinih organizacija podržani su sa 60 000, 00 KM, a javna i privatna preduzeća sa 150 000, 00 KM.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje djeluje kroz dvije osnovne organizacione jedinice: Odjeljenje za pravosuđe i upravu i Odjeljenje pravnih, finansijsko-računovodstvenih i općih poslova u prošloj je godini pripremilo šest zakona i dvije uredbe, imalo koordinirajuću ulogu u aktivnostima koje su rezultirale izradom Elaborata, a potom i Zakona o formiranju Kantonalnog Disciplinskog centra za maloljetnike, te aktivnu ulogu u izradi Programa borbe protiv bolesti ovisnosti u Tuzlanskom kantonu.
Ministarstvo pravosuđa i uprave je, između ostalog, nastavilo i aktivnosti koje su imale za cilj osiguranje prostornih, kadrovskih i materijalno-tehničkih pretpostavki za nesmetano funkcionisanje Kantonalnog i općinskih sudova te Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog pravobranilaštva.

Rad Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona bio je usmjeren na provođenje zakonskih propisa koji se odnose na kantonalni nivo vlasti, a tiču se prava 78 251 demobilisanog borca, 11 624 porodica šehida i poginulih boraca te 7 343 ratna vojna invalida. Prema odredbama federalnog zakona u propisanim rokovima se provodi zakonska revizija porodične i lične invalidnine i prema ocjenama nadležnih federalnih inspektora utvrđeno je pravilno postupanje ovog Ministarstva u provođenju postupka zakonske revizije.
Kantonalni zakon o dopunskim pravima boračkih kategorija utvrdio je 15 dopunskih prava, od čega se 11 dopunskih prava finansira iz kantonalnog Budžeta, a preostala četiri iz budžeta općina.
Iz kantonalnog Budžeta je u 2008. godini za: zdravstvenu zaštitu, sanitetsko-higijenski materijal i lijekove, banjsko-klimatsko liječenje, preostalnu radnu sposobnost, stipendiranje učenika i studenata, stambeno zbrinjavanje, jedinstvena spomen obilježja, pomoć u slučaju smrti, izdvajanja za dobitnike najviših ratnih priznanja, jednokratne novčane pomoći, nabavku udžbenika, obilježavanje značajnih datuma, invalidskih sport i ostala dopunska prava izdvojeno ukupno 13.190.942, 97 KM.

S.M.