TUZLARIJE - BILTEN TK

02.06.2023.
U svečanoj i radnoj atmosferi obilježen Dan Grada Gračanice

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen obilježju, svečanom akademijom, ali i radnim sastankom delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Gračanice, danas je obilježen 2. juni, Dan Grada Gračanice. Nakon što se obratio na svečanoj akademiji, te građanima Gračanice čestitao gradski rođendan, premijer Halilagić je ukazao i na značaj gračaničkog područja od 15. vijeka, kada je u Budimu sklopljen pravni akt –darovni ugovor, u kome se izričito spominje i utvrđeni grad Soko, do danas.

Tuzlarije


„Činjenica da i taj dokument, svojevrstan „rodni list“ Gračanice, tretira privatno - poslovne odnose, nije ni čudo da je Gračanica i danas poznata kao „od posla čaršija“. Danas je Gračanica perspektivan grad i lider sjeveroistočne Bosne u oblasti male, srednje privrede i obrta. Privredni rezultati koji se postižu vodilja su za dalji privredni, kulturni i turistički razvoj cijelog kantona. U tom svjetlu, a u cilju stvaranja pretpostavki za još snažniji razvoj gračaničke regije, u Vladi Tuzlanskog kantona uvijek ćete imati pouzdanog partnera“, kazao je na svečanoj akademiji premijer Halilagić.

Tuzlarije

Nakon svečarskog dijela u kabinetu gradonačelnika Helića upriličen je i radni sastanak delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Gračanice. Razgovaralo se o do sada realiziranim projektima kojima je Vlada dala svoju podršku, ali i prioritetima za dalji razvoj ove lokalne zajednice.

„Tokom protekle godine Vlada je pokrenula značajne investicijske projekte u Kantonu, a značajan dio njih odnosi se i na Gračanicu gdje je fokus aktivnosti bio na sanaciju putne infrastrukture za što je izdvojeno oko 1, 3 miliona KM, vodoprivrednih objekata gdje investiramo oko 0, 7 miliona KM, te naravno školskih objekata i Općinskog suda u Gračanici gdje vrijednost investicija iznosi nešto manje od milion KM. Osim toga značajne pomake pravimo i u konsolidaciji Opće bolnice u Gračanici, a kako bi građani koji gravitiraju ovom području imali što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu“ rezimirao je proteklu godinu premijer Halilagić te dodao da, „imajući u vidu da je Gračanica izuzetno privredno potentna sredina, najveći doprinos Vlade tokom protekle godine ogleda se upravo u odgovoru Vlade TK na zahtjeve privrednika i ukidanje plaćanja naknade za opće – korisnu funkciju šuma, čime je poslovanje privrede na našem kantonu direktno olakšano za oko 4, 5 miliona KM“.

Tokom sastanka, premijer Halilagić je gradonačelnika Helića, upoznao sa planom aktivnosti za tekuću godinu, te pozvao da se sinhroniziraju aktivnosti, ukaže na prioritetne pravce djelovanja, ali i zajednički nastupi prema višim nivoima vlasti kako bi se potaknula realizacija projekata od značaja za Gračanicu, ali i sve gradove i općine u Kantonu.

Tuzlarije


Drago nam je da su premijer i delegacija Vlade prisustvovali današnjoj svečanosti i da ćemo imati priliku u okviru radnog sastanka iznijeti ono što su problemi i potrebe Gračanice. Vjerujem, i drago mi je i da je premijer Halilagić rekao da će se tražiti mogućnosti da se i Gračanici pomogne, prije svega u oblasti vodosnabdijevanja, ali i u drugim oblastima”, kazao je gradonačelnik Helić, izražavajući zahvalnost za pokazanu osjetljivost za potrebe lokalnih zajednica.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK