TUZLARIJE - BILTEN TK

13.04.2009.
Usvojen Program mjera zdravstvene zaštite životinja u 2009. godini


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Program mjera zdravstvene zaštite životinja u 2009. godini na području Tuzlanskog kantona. Programom su planirane obimne mjere sa rokovima u kojima mjere treba provesti. Tako je između ostalog planirano da se najkasnije do 30. aprila sva goveda, ovce i koze u bedreničnim distrkitima moraju vakcinisati protiv bedrenice i šuštavca.

Predviđeno je da se jedanput godišnje pretraži krvi svih goveda stariji od 12 mjeseci na imanjima s manje od 20 grla, a na imanjima s više od 20 grla krv reprezentativnog broja krava i junica. Ovo ispitivanje treba uraditi najkasnije do 30. spetembra ove godine.
U istom roku mora se uraditi i opća tuberkulinizacija svih goveda starijih od dvanaest mjeseci.

Na imanjima sa ovcama ili kozama koja nisu službeno slobodna od bruceloze provodit će se dvokratno pretraživanje svih ovaca i koza starijih od 6 mjeseci u razmaku ne manjem od 6 mjeseci i ne dužem od 1 godine.

Sve svinje na porodičnim imanjima moraju se vakcinisati protiv klasične kuge svinja, a u svim slučajevima klanja svinja radi upotrebe mesa za ljudsku ishranu i kod sve ulovljene divljači koja služi ishrani ljudi, moraju se provoditi mjere otkrivanja, suzbijanja i iskorjenjivanja ove bolesti.

Programom je utvrđeno i niz mjera koje će se provoditi u cilju zaštite zdravlja konja, peradi, pčela i pasa.

Do 10. u mjesecu veterinarske organizacije koje provode mjere propisane ovim Programom obavezne su dostaviti nadležnom službenom veterinaru izvještaj o svim provedenim mjerama u prethodnom mjesecu.

Za provođenje ovog Programa u Budžetu Tuzlanskog kantona planirano je 510.000 KM.

Kada je u pitanju ovo Ministarstvo, Vlada TK danas je dala saglasnost na Odluku o utvrđivanju kriterija o utrošku sredstava za novčanu podršku u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u iznosu 9 miliona. Također je usvojen i Program utroška sredstava od naplaćenih naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe sa obrazloženjem. Namjenska sredstava u iznosu od milion KM po ovom Programu čine nerealizovana sredstva od naplaćenih naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe u prošloj godini i planirani prihodi od naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta.

I ovu priliku ministar Amir Hasić je iskoristio da napomene da je stanje na našem kantonu, kada je širenje raznih bolesti u pitanju, najbolje a finasijska ulaganja su veća nego svih ostalih kantona zajedno. Zbog toga cijeni da imamo pravo da tražimo da se poštuju uvedne zabrane kada je u pitanju prodaja i sajamsko izlaganje životinja, a sve u cilju očuvanja zadovoljavajućeg stanja u TK.

S.M.