TUZLARIJE - BILTEN TK

13.06.2023.
Vlada TK utvrdila prijedlog Odluke kojom se osigurana lica oslobađaju od plaćanja učešća u troškovima zdravstvene zaštite

Tuzlarije


Vlada je danas utvrdila prijedlog Odluke o neposrednom učešću u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na teritoriji Tuzlanskog kantona.

Ovom Odlukom se utvrđuje oslobađanje osiguranih lica Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona od plaćanja neposrednog učešća u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite, način utvrđivanja iznosa i obveznika za plaćanje godišnje premije za osigurana lica Zavoda, lica koja su u obavezi plaćati participaciju, iznosi neposrednog učešća u troškovima korištenja pojedinih zdravstvenih usluga na teritoriji Tuzlanskog kantona, te i druga pitanja od značaja za provođenje ove Odluke.

Radi se o realizaciji mjere iz ekspozea premijera Halilagića, a u smislu čega su građani upućeni da više ne plaćaju premiju osiguranja. Odlukom se predviđa da će se plaćanje participacije u vidu godišnje premije za osigurana lica Zavoda, u paušalnom iznosu vršiti iz sredstava budžeta Tuzlanskog kantona u godini na koju se ista odnosi.

Također, predviđa se i da su participaciju prilikom pružanja zdravstvene zaštite dužni plaćati: ino osigurana lica, kojima se zdravstvena zaštita pruža po osnovu međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, osigurana lica sa područja drugog kantona u Federaciji BiH i osigurana lica sa područja Republike Srpske i Distrikta Brčko izuzev lica koja ostvaruju pravo na korištenje zdravstvene zaštite kao povratnici po osnovu uvjerenja izdatog od Zavoda, te neosigurana lica.

Također definira se i da osigurana lica i poslodavci, koji su za svoje radnike i njihove članove porodice izvršili uplatu premije osiguranja za 2023. godinu, imaju pravo na povrat uplaćenih sredstava po osnovu premije osiguranja za 2023. godinu, a na osnovu uputstva koje će u narednom periodu donijeti Upravni odbor Zavoda.

Danas utvrđeni prijedlog Odluke uputit će se Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK