TUZLARIJE - BILTEN TK

13.06.2023.
Na „Esencijalnu listu lijekova“ uvrštena 64 nova lijeka

Na danas održanoj sjednici Vlada je donijela Odluku o Pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona čime su, u odnosu na prethodnu listu, uvrštena 64 nova lijeka, sa kojima je proširena lista za značajan broj dodatnih indikacija, kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena zaštita stanovništva Tuzlanskog kantona, te terapijski pokrio što veći broj oboljenja pacijenata na Tuzlanskom kantonu. Novodonesena odluka sadrži ukupno 999 lijekova na A listi, te 85 lijekova na B listi.

Tuzlarije


Lista je usklađena i sa maksimalnim veleprodajnim cijenama na području BiH, gdje je komisija hitno korigovala cijene na niže, koje su u prethodnom periodu donijele značajne uštede (snižene cijene za 172 lijeka, u prosjeku 6%), a sniženje cijena lijekova će u narednom periodu omogućiti dodatnu širinu u terapijskim protokolima za najčešće bolesti.

Dodatno su uvaženi zahtjevi udruženja oboljelih od dijabetes mellitusa, oboljelih od ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti, oboljelih od autoimunih oboljenja, proširene mogućnosti u području oftalmoloških indikacija, ginekoloških oboljenja, kardiovaskularnih oboljenja, kao i drugim indikacijama.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK