TUZLARIJE - BILTEN TK

14.06.2023.
Premijer TK:
Poduzet ćemo sve što je u našoj moći da se ovakvi događaji preveniraju

Tuzlarije


Povodom današnjeg događaja u OŠ Lukavac Grad u Lukavcu, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upućuje saopćenje u kojem stoji:

„Šokiran sam i užasnut današnjim događajem u OŠ Lukavac Grad i činjenicom da je bivši učenik te škole, upotrebom vatrenog oružja, nanio povrede uposleniku ove škole.

Prije svega u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime izražavam nadu, očekivanje i želju da se naš povrijeđeni sugrađanin brzo i uspješno oporavi.
Također, svim učenicima, ali i drugim uposlenicima Škole želim da ova trauma na njih ostavi što manje posljedice.
U tom smislu Vlada Tuzlanskog kantona razmatra mogućnosti i načine da osiguramo potrebnu pomoć svima na koje je ovaj događaj ostavio bilo kakvu posljedicu.

Također, svi u okviru svojih nadležnosti preispitujemo naša dosadašnja postupanja u potrazi za odgovorom „kako i u kojem smjeru dalje djelovati da osiguramo još veći stepen bezbijednosti učenika, nastavnika i drugog osoblja?“

U skladu sa analizom koju ćemo napraviti poduzet ćemo sve što je u našoj moći i nadležnosti da ovakve i slične događaje u budućnosti preveniramo.

S obzirom da je porodica jezgro društva, u tome nam je neophodna pomoć i podrška roditelja i staratelja.

Kao roditelj, pozivam vas da više vremena posvetimo svojoj djeci, da razgovaramo s njima, uočimo modele ponašanja, promjene, eventualne anomalije, suočimo se i sa vlastitim problemima i sami potražimo stručnu pomoć i podršku, a sve kako zbog zanemarivanja problema ne bi dolazilo do njihove eskalacije.

Kao premijer Kantona obećavam da ćemo sa još većim intenzitetom, u saradnji sa svim relevantnim institucijama i stručnjacima u oblasti pedagogije, edukacije, maloljetničke delinkvencije, sigurnosti i drugih oblasti nastaviti da radimo i iznalazimo mogućnosti da već u narednu školsku godinu djeca krenu u sigurnijem školskom ambijentu.“


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK