TUZLARIJE - BILTEN TK

13.04.2009.
Tuzlanski kanton
Održana 81. redovna sjednica Vlade TK


Na danas održanoj 81. redovnoj sjednici Vlade TK usvojena je Informacija Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja o ugostiteljskim objektima za smještaj i pregled kretanja turista na području Tuzlanskog kantona u 2008. godini.

U Tuzanskom kantonu postoji 67 objekata koji su svrstani prema kategorijama na hotel, motel, pansion, prenoćište, soba za iznajmljivanje, seosko domaćinstvo i gostionica sa prenoćištem. Najviše smještajnih kapaciteta postoji u Lukavcu (27) zatim Tuzli (15) i Gradačcu (7) dok općine Čelić, Teočak, Sapna i Doboj Istok nemaju smještajnih kapaciteta. Hotel „Tuzla“ u Tuzli jedini je smještajni kapacitet sa četiri zvjezdice na području TK. Kada su u pitanju raspoloživi ležaji, od ukupno 1803 najviše ih ima u Tuzli 538. Broj osoba koji borave u našem kantonu se povećava iz godine u godinu.

Usvojeni su i izvještaji o radu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva pravosuđa i uprave u 2008. godini.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju Kantonalne agencije za privatizaciju o realizaciji Zaključaka Skupštine kantona od 09.05.2007. godine u vezi sa privatizacijom preduzeća iz oblasti komunalne djelatnosti, a kojim se od Vlade kantona, odnosno resornih ministarstava, Kantonalne agencije za privatizaciju i općinskih načelnika traži da hitno pokrenu postupak za poništenje izvršene privatizacije svih javnih komunalnih preduzeća sa područja TK, a u cilju zaštite dobara od općeg interesa.

Za Program korištenja sredstava za boračko – invalidsku zaštiti u TK, koji je danas usvojen, izdvojeno je 14, 5 miliona KM. Ministarstvu poljoprivredne, šumarstva i vodoprivrede Vlada TK dala je saglasnos na Odluku o utvrđivanju krirerija o utrošku sredstava za novčanu podršku u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u 2009. godini, za ove najmjene planirano je 9 miliona KM.

O svim danas donesenim odlukama Vlade TK naknadno ćemo objaviti opširnije informacije.

S.Mešić