TUZLARIJE - BILTEN TK

24.04.2009.
Vlada TK
Usvojen Izvještaj o radu Univerziteta u Tuzli za 2008.

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je usvojila izvještaj o radu JU Univerzitet u Tuzli.
Univerzitet je u prošloj godini obavljao poslove iz svoje registrovane djelatnosti, a akcenat je stavljen na provedbu novog Zakona o visokom obrazovanju. Upravni odbor i Senat Univerziteta u Tuzli su održali značajan broj sjednica na kojima je odneseno desetine akata iz njihove nadležnosti.

Kada je u pitanju finansijsko poslovanje Univerzitet je ostvario višak rashod nad prihodima od 2 823 101, 23 KM. Ova razlika je pokrivena razgraničenjima iz prethodnih godina.

U prošloj godini održan je trend porasta broja akademskog osoblja, koje se regrutira iz vlastite akademske baze. Tako je 35 viših asistenata doktoriralo i izabrano u zvanje docenta čime je značajnoj osnažena kadrovska baza Univerziteta. Prvi izbor u naučno-nastavno zvanje dobilo je i 45 mladih asistenata koji predstavljaju osnovu za buduća kadrovska snaženja.

Uprkos tome Univerzitet u Tuzli i dalje ima problem nedostatka nastavnog osoblja zbog čega u izvođenju nastavnog procesa učestvuje 679 spoljnih saradnika.

Nastava na Univerzitetu u Tuzli se u prošloj godini odvijala normalno na svim studijskim odsjecima, a obim naučno-istraživačkog rade se povećao. Povećan je i prihod od razmjene sa okruženjem koji je iznosio 1, 53 miliona KM.
Univerzitetu u Tuzli je u prošloj godini dodatno unaprijedio međunarodnu saradnju. Potpisani su brojni sporazumi o saradnji i realizovani međunarodni projekti. Uspješno je održan i 14. Ljetni univerzitet.
Unatoč poteškoćama sa kojima se suočava Univerzitet je promovisao u akademsko zvanje oko 2 000 dodiplomaca, 137 magistara i 39 doktora nauka.

Još uvijek se očekuje dodjela prostora kasarne Husein kapetan Gradaščević za potrebe Univerziteta. Najavljeno je i skoro donošenje Statuta Univerziteta u Tuzli koji će promijeniti odnose, intenzivnije uključiti akademsku zajednicu i studente u upravljanje Univerzitetom i doprinijeti zaživljavanju bolonjskog procesa u svim akademskim strukturama.

Priredio(la): S.M.